Krónika

Előbb borult lesz az idő, majd kisüt a Nap

A front felhőzete és csapadékzónája lassan északkelet felé tevődik

Még délután is számíthatunk borult, esős tájakra –, mögötte viszont szakadozik, gomolyosodik a felhőzet – közölte a HungaroMet ZRt.

Előbb borult lesz az idő, majd kisüt a Nap
Esős és borús idő várható, majd kisüt a Nap (képünk illusztráció)
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Marcus Brandt

Délután az ország délnyugati felén erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, és egyre több helyen alakulhat ki zápor, zivatar.

A délnyugati részek kivételével nagy területen kísérhetik erős, viharos lökések a jellemzően nyugati irányú szelet, csak estére mérséklődik a légmozgás.

Zivatar környezetében szintén előfordulhatnak viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 14 és 19 fok között alakul, a felhősebb északkeleti tájakon lehet ennél pár fokkal hűvösebb is. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő.

Az orvosmeteorológus szerint hideg fronthatás terheli az arra érzékenyeket. A fejfájás, migrén mellett a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, tartós álmosságérzés léphet fel. Továbbá a szervezet görcskészsége erősödik, az ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok, a felső légúti megbetegedések is gyakrabban jelentkezhetnek.

Kapcsolódó írásaink