Krónika

Együk magunkat fiatalra

A szakértő öt olyan ételt ajánl, amitől fiatalabbnak tűnhetünk

Az egészséges táplálkozás távol tarthatja a ráncokat, miközben szép, természetes ragyogást kölcsönöz a bőrnek – írta meg az Express.

Együk magunkat fiatalra
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A bőr ragyogásától kezdve a ráncok távol tartásáig bizonyos élelmiszerek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, egészséges zsírokkal és antioxidánsokkal, amelyek fiatalon tarthatják a bőrét.

Szerencsére Dr. Naomi Newman-Beinart PhD, orvosi táplálkozási szakértő, felvázolt öt olyan ételt, amelyek segíthetnek fiatalabbnak látszani.

1. Olajos halak
Dr. Newman-Beinart elmagyarázta, hogy a szardíniában, lazacban és makrélában elrejtett omega–3 zsírsavak ragyogóvá tehetik a bőrt.

Azt mondta: „Az egészséges táplálkozásnak köszönhetően a fehérvérsejtek is megmaradnak: „Az omega–3 zsírsavak segítenek a bőrnek megtartani a nedvességet, fenntartva és védve a bőrsejteket, ami segít távol tartani a ráncokat”.

Ezért az orvosi táplálkozási szakértő azt ajánlotta, hogy törekedjünk heti két-három adag olajos halra.

De ha nem kedveli az olajos halakat, akkor is élvezheti ezeket a hatékony bőrre gyakorolt előnyöket, ha egy evőkanál vegyes magvakat ad a zabkásához, gabonapehelyhez vagy turmixhoz, és délutáni nassolnivalóként elfogyaszt egy kis marék diót, mivel ezek az ételek is gazdagok omega–3-ban – tette hozzá dr. Newman-Beinart.

2. Tengeri moszat
A vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és létfontosságú jóddal teli hínár segíthet „fiatalosabb, szebb természetes ragyogást” elérni.

A szakértő elmondta: „A legtöbben a szusiból ismerik az algát, de Kínában és Japánban a tengeri moszat már régóta a mindennapi étrend része. Mesés szépségápolási előnyei vannak, és az egyik legtáplálóbb élelmiszer a világon, amely támogatja az egészséges bőrt, hajat és körmöket. Egyes tengeri algákról kimutatták, hogy csökkentik az olajtermelést, míg másokról kimutatták, hogy csökkentik a pattanások kialakulásában részt vevő baktériumokat, így nagyszerűen alkalmasak a pattanások megelőzésére.”

A tengeri moszat emellett kollagént elősegítő C-vitamint is tartalmaz, ami elengedhetetlen az egészséges, ragyogó, hidratált bőrhöz. Mi több, javíthatja a bőr rugalmasságát, és segíthet csökkenteni a finom vonalak és ráncok megjelenését.

3. Zöldséges levesek
Dr. Newman-Beinart azt ajánlotta, hogy az öregedés ellen antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztásával küzdjünk, amelyek segítenek megvédeni a bőrt azáltal, hogy felveszik a harcot a „bosszantó” szabad gyökökkel, és távol tartják a ráncokat.

Így nyilatkozott: „A legjobb, amit tehetünk, hogy megőrizzük az egészségünket: Próbáljunk meg zöldségleveseket készíteni, amelyek gyorsak, egyszerűek és táplálóak, és remek módja annak, hogy növeljük az antioxidáns-bevitelt.”

4. Citrusfélék
A citrom, a lime, a narancs és a grapefruit mind tele van C-vitaminnal, ami szükséges a kollagén fenntartásához. Az orvosi táplálkozási szakértő elmondta: „A kollagén a bőrünk támasztószövete, és segít a bőrünknek megőrizni a mindent eldöntő rugalmasságot, így segít megelőzni a korai öregedést.”

5. Víz és vízben gazdag ételek
Dr. Newman-Beinart szerint: „A legfontosabb tanács, amit magam is megfogadok, hogy maradjunk hidratáltak – a jó hidratálásnál semmi sem tesz nagyobb jót a bőrünknek. A víz csökkenti a ráncokat azáltal, hogy hidratáltan és felfrissülten tartja a szervezetet, és segít megőrizni a bőr rugalmasságát. Azok, akik nagy mennyiségű vizet isznak, kevésbé szenvednek hegektől, ráncoktól és lágy ráncoktól, és nem mutatkozik rajtuk annyi öregedés jele, mint azokon, akik kevés vizet isznak.”

A szakértő ezért azt javasolta, hogy igyunk sok vizet, és együnk görögdinnyét, paprikát és zellert.

Kapcsolódó írásaink