Krónika
Így lehet eltávolítani a csirkehúsban lévő szermaradványokat
Egészségesebb és finomabb lesz tőle az étel
A boltban vásárolt csirke első levét soha ne használjuk! A főzés során a húsban található mérgező anyagok több mint 80 százaléka bejut a vízbe. Ha nem akarunk megbetegedni, akkor az első levet öntsük el.
Első módszer
1. Öblítsük le a csirkét bő vízzel, majd tegyük egy lábasban teli forrásban lévő vízbe.
2. Várjunk egy keveset, amíg a víz felforr, és hagyjuk benne a csirkét még további 15–20 percig.
3. Vegyük ki a csirkét, jól öblítsük le, tegyük egy tiszta edénybe, és öntsük fel tiszta vízzel, majd várjuk meg, míg újra felforr.
Második módszer
Ha sült csirkét szeretnénk készíteni, akkor másképp kell eljárnunk, mint a leves esetében.
1. Nyissuk szét a csirkét, és jól öblítsük ki a belsejét, mert itt könnyen felhalmozódhatnak a káros anyagok.
2. Szedjük le a bőrt, mert a növekedési hormonok leginkább oda koncentrálódnak.
3. Hatékonyabb megoldás, ha a csirkét 10 percig forraljuk, majd a vizet leöntjük, és utána megpirítjuk. Így sokkal kevesebb hormon marad a csirkében.
Harmadik módszer
1. Keverjünk össze 2 evőkanál sót, 1 citrom levét és 1 liter vizet.
2. Tisztítsuk meg a csirkét, öblítsük le bő vízben, majd tegyük a citromos vízbe.
3. Hagyjuk állni egy keveset benne, majd pácoljuk be sós, citromos pácba.
Ne legyünk lusták elvégezni ezeket a műveleteket, csupán 15–20 perc plusz időt vesz fel, de számos egészségügyi problémától menthet meg.
Mi a baj a csirkehússal?
Olyan tápot kap, aminek magas a hormontartalma, és sok gyógyszert kapnak az állatok, hogy a nagyüzemi tartás során nehogy betegség üsse fel a fejét.
A csirketáphoz kevert hormon elősegíti a gyors növekedést, így hamarabb elérik a kívánt súlyt, és ennek köszönhetően felgyorsul az eladás. Hamarabb éri el a vágási súlyt –így viszonylag olcsóbban tudják értékesíteni.
Az antibiotikumok ugyan védelmet biztosítanak a csirkék számára a különböző megbetegedések ellen, de sajnos az emberekre nézve igen károsak.