Krónika

Így lehet eltávolítani a csirkehúsban lévő szermaradványokat

Egészségesebb és finomabb lesz tőle az étel

Az a csirke a legjobb, amelyet ellenőrizhető helyről szerzünk – vagy épp magunk nevelünk. Ha ez nem megoldható, elkészítés előtt szükség lesz egy tisztításra, ami nem egyszerű lemosás – írta meg a nyugdijasok.hu.

Így lehet eltávolítani a csirkehúsban lévő szermaradványokat
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Fabian Sommer

A boltban vásárolt csirke első levét soha ne használjuk! A főzés során a húsban található mérgező anyagok több mint 80 százaléka bejut a vízbe. Ha nem akarunk megbetegedni, akkor az első levet öntsük el.

Első módszer

1. Öblítsük le a csirkét bő vízzel, majd tegyük egy lábasban teli forrásban lévő vízbe.

2. Várjunk egy keveset, amíg a víz felforr, és hagyjuk benne a csirkét még további 15–20 percig.

3. Vegyük ki a csirkét, jól öblítsük le, tegyük egy tiszta edénybe, és öntsük fel tiszta vízzel, majd várjuk meg, míg újra felforr.

Második módszer

Ha sült csirkét szeretnénk készíteni, akkor másképp kell eljárnunk, mint a leves esetében.

1. Nyissuk szét a csirkét, és jól öblítsük ki a belsejét, mert itt könnyen felhalmozódhatnak a káros anyagok.

2. Szedjük le a bőrt, mert a növekedési hormonok leginkább oda koncentrálódnak.

3. Hatékonyabb megoldás, ha a csirkét 10 percig forraljuk, majd a vizet leöntjük, és utána megpirítjuk. Így sokkal kevesebb hormon marad a csirkében.

Harmadik módszer

1. Keverjünk össze 2 evőkanál sót, 1 citrom levét és 1 liter vizet.

2. Tisztítsuk meg a csirkét, öblítsük le bő vízben, majd tegyük a citromos vízbe.

3. Hagyjuk állni egy keveset benne, majd pácoljuk be sós, citromos pácba.

Ne legyünk lusták elvégezni ezeket a műveleteket, csupán 15–20 perc plusz időt vesz fel, de számos egészségügyi problémától menthet meg.

Mi a baj a csirkehússal?

Olyan tápot kap, aminek magas a hormontartalma, és sok gyógyszert kapnak az állatok, hogy a nagyüzemi tartás során nehogy betegség üsse fel a fejét.

A csirketáphoz kevert hormon elősegíti a gyors növekedést, így hamarabb elérik a kívánt súlyt, és ennek köszönhetően felgyorsul az eladás. Hamarabb éri el a vágási súlyt –így viszonylag olcsóbban tudják értékesíteni.

Az antibiotikumok ugyan védelmet biztosítanak a csirkék számára a különböző megbetegedések ellen, de sajnos az emberekre nézve igen károsak.

Kapcsolódó írásaink