Krónika

Gázában kifosztottak egy segélykonvojt

Hetek óta a mostani volt az első, a térséget célzó segélyszállítmány, melyet végül Vádi Gáza ellenőrzőpontjánál fordítottak vissza a katonák

Visszafordított az izraeli hadsereg (IDF) egy a Gázai övezet északi részébe tartó segélykonvojt, melyet ezt követően „elkeseredett emberek tömege kifosztott” – közölte kedden az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP).

Gázában kifosztottak egy segélykonvojt
Illusztrációnkon az izraeli hadsereg által 2024. február 29-én kiadott videófelvételen a hadsereg szerint gázaiak láthatóak a segélyszállító teherautók körül Gáza városában. Izraeli források megerősítették, hogy a csapatok tüzet nyitottak a segélyszállító teherautók felé rohanó palesztinokra Gázában, egyikük szerint a katonák úgy gondolták, hogy fenyegetést jelentenek a csapatokra
Fotó: AFP/Israeli Army/Aline Manoukian

A konvojt a visszaúton megállították és összesen mintegy 200 tonnányi élelmiszert vittek el – áll a közleményben.
Carl Skau, a WFP igazgató-helyettese leszögezte, hogy a kudarc ellenére mindent megtesznek annak érdekében, hogy segélyszállítmányokat juttassanak el a rászorulókhoz. Skau emellett felhívta a figyelmet arra, hogy bár az utóbbi időben légi úton is juttattak célba segélyeket, ezt „a végső megoldásnak” nevezte, mellyel szerinte nem lehet küzdeni az éhínség ellen.

„Szükségünk van olyan átkelőpontokra, melyek Gáza északi részébe vezetnek, hogy elegendő élelmiszert szállíthassunk mintegy félmilliónyi, szükséget szenvedő embernek” – szögezte le.

Jordánia kedden közölte, hogy a gázaiak segélyezésére az eddigi legnagyobb élelmiszer-szállítmányt juttatta célba légi úton, együttműködésben az Egyesült Államokkal, Franciaországgal és Egyiptommal. Az ejtőernyővel célba juttatott csomagok a WFP által biztosított élelmiszersegélyeket is tartalmaztak.

Kapcsolódó írásaink