Krónika

Speciális díszkivilágítást kap a Megyeri híd a ritka betegségek világnapja alkalmából szombattól

Mára már több mint száz országban láthatók a négy színnel kivilágított középületek

A ritka betegségek világnapja alkalmából idén speciális díszkivilágítást kap a Megyeri híd, melynek köszönhetően szombat és február 29. között alkonyattól hajnalig kék, zöld, rózsaszín és lila színekben világítják meg az építményt – tudatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. pénteken az MTI-vel.

Speciális díszkivilágítást kap a Megyeri híd a ritka betegségek világnapja alkalmából szombattól
Speciális díszkivilágítást kap a Megyeri híd február 24.-29. között a ritka betegségek világnapja alkalmából
Fotó: AFP/Attila Kisbenedek

A Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége, a RIROSZ a ritka betegséggel élő emberek gyógyításáért dolgozik. Február 29-e a Ritka Betegségek Világnapja, amit a közösségért munkálkodók azért hívtak életre, hogy felhívják a figyelmet az érintettekre – olvasható a közleményben.

Február 29-e a Ritka Betegségek Világnapja, amit a közösségért munkálkodók azért hívtak életre, hogy felhívják a figyelmet az érintettekre
Február 29-e a Ritka Betegségek Világnapja, amit a közösségért munkálkodók azért hívtak életre, hogy felhívják a figyelmet az érintettekre
Fotó: Facebook/Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetsége

Mint írják, ennek részeként több középület, köztük idén a Magyar Közút kezelésében lévő Megyeri híd is speciális díszvilágítást kap: szombat és február 29. között alkonyattól hajnalig kék, zöld, rózsaszín és lila színekben látható a híd, ezzel is támogatva a fontos ügyet.

A tájékoztatás szerint ritka betegségnek olyan kórképeket neveznek, melyek kétezer lakosból kevesebb mint egy főt érintenek. Általában súlyos, az életet és az életkilátásokat nagyban befolyásoló, 50 százalékban gyerekeket, többnyire csecsemőket érintő betegségek. Hét-nyolcezer ilyen betegség van összesen, melyeket a rutin hiánya miatt nagyon nehezen és csak sokára ismernek fel.

Az ilyen betegségben szenvedők esélyeinek javítására hívta életre a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége a világnapi eseménysorozatot. Mára már több mint száz országban láthatóak a négy színnel kivilágított középületek, idén ehhez csatlakozik többek között a Budapest melletti, az M0-s autóúton található Megyeri híd is.

A Közút szakemberei felhívják a figyelmet arra, hogy a hídon leállósávban nem szabad megállni, mivel azt kizárólag műszaki hiba esetén lehet használni. Aki fotózni szeretne, az ne vezetés közben tegye, hanem a 2-es főút felől közelítse meg a hidat, a pesti hídfő alatti részen keresztül pedig biztonságosan, gyalogosan vagy akár kerékpárral is eljuthat a helyszínre – olvasható a közleményben.

Továbbá azt is kérik a közútkezelő munkatársai, hogy óvatosan, a követési távolságot betartva, a többi közlekedőre figyelve haladjanak át a hídon, ezt a pályán található digitális kijelzőkön is külön jelzik majd. A közútkezelő dunakeszi mérnökségének szakemberei pedig a forgalom zavartalan lefolyását és a leállósáv szabályos használatát is rendszeresen ellenőrzik majd az útellenőri szolgálatukon és a hídon található forgalomfigyelő kamerákon keresztül – áll az összegzésben.

Kapcsolódó írásaink