Krónika

Hihetetlen felfedezés, ősi "szkarabeusz" amulettet találtak

A kutatók szerint értékes lelet az ősi civilizációk megértéséhez

Egy 2800 éves, griffet ábrázoló, „szkarabeusz" néven ismert, vésett követ talált egy katonai szabadságon lévő kiránduló az izraeli Tabor-patak természetvédelmi területen, és a szakértők szerint ez a kő a régió ókori asszír uralmának idejéhez köthető – írta meg a Greek Reporter.

Hihetetlen felfedezés, ősi "szkarabeusz" amulettet találtak
Szkarabeusz amulettek (képünk illusztráció)
Fotó: Photo12 via AFP/Ann Ronan Picture Library

A 45 éves Erez Avrahamov február elején az izraeli Alsó-Galileában tett kényelmes túra során fedezte fel a szkarabeuszt – egy hüvelykujjnyi méretű narancssárga amulettet –.

„Két nap szabadságot kaptam a hadseregtől, és úgy döntöttem, hogy kihasználom a napsütéses napokat egy kirándulásra" – áll Avrahamovnak az izraeli külügyminisztérium sajtóközleményében.

Objektum doboz

„Az út során láttam, hogy valami szikrázik a földön. Először azt hittem, hogy egy gyöngy vagy egy narancssárga kő. Miután felvettem, észrevettem rajta a szkarabeuszra emlékeztető véseteket. Felvettem a kapcsolatot és jelentettem a csodálatos leletet az Izraeli Régiségügyi Hatóságnak."

Nir Distelfeld, az Izraeli Régiségügyi Hatóság lopásmegelőzési osztályának munkatársa állítólag arra kérte Avrahamovot, hogy vizsgálja meg a szkarabeusz lapos oldalát, hogy lássa, van-e rajta vésés.

"Azonnal hallottam egy csodálkozó felkiáltást a telefonban, és jelentette nekem, hogy egy ábrát azonosított."

A svájci Fribourgi Egyetemen elvégzett további vizsgálatok során kiderült, hogy a karneolból készült szkarabeuszon egy galoppozó griff képe látható – ami a Kr. e. nyolcadik századból származó művészi ábrázolásokra jellemző.

„Köszönetet mondunk Ereznek, aki jó állampolgári magatartást tanúsított, és a ritka szkarabeuszt az Izraeli Régiségügyi Hatóság nemzeti kincseihez szállította" – mondta Distelfeld. „Az Izraeli Régiségügyi Hatóság nevében oklevelet adtunk neki a példamutató állampolgári magatartás tanúsításáért. Egy ilyen ritka lelet minden bizonnyal bővítheti ismereteinket a múltról."

Distelfeld hozzátette, hogy „a gyönyörű szkarabeuszt Tel Rekhesh lábánál találták, az ország északi részén található egyik fontos tel-helyen. A helyszínt 'Anacharath' városaként azonosították (Józsué 19:19), amely Iszachár törzsének területén található".

Az i. e. negyedik évezred környékétől a régióban elterjedt pecsétfajta, a szkarabeusz a kutatók szerint értékes lelet az ősi civilizációk megértéséhez.

Az Izraelben talált szkarabeusz asszír tisztviselők jelenlétére utalhat
Yitzhak Paz, az Izraeli Régészeti Hatóság régésze megjegyzi a Tel Rekheshben talált szkarabeusz jelentőségét, amely egy ősi történelmi helyszín, amely a Bibliában említett Anacharath városához kapcsolódik.

„A szkarabeusz az asszír uralom idejéből származhat, és utalhat arra, hogy ebben az időszakban asszír (vagy talán babilóniai) tisztviselők tartózkodtak Tel Rekheshben. A pecséten megjelenő griff ismert művészi motívum az ókori közel-keleti művészetben, és gyakori a vaskori pecséteken" – idézi a sajtóközlemény Paz szavait.

Hozzátette: „Ha a pecsét ikonográfiai megfontolások alapján valóban a késő vaskorra datálható, akkor lehetséges lehet a pecsétet a Tel Rekhesh fellegvárában lévő asszír jelenléthez kapcsolni, ami nagy jelentőségű felfedezés lehet".

Eli Escusido, az Izraeli Régiségügyi Hatóság igazgatója elmondta, hogy a különleges szkarabeuszt az IAA nemzeti kincsek osztályán fogják megőrizni további kutatások céljából, és annak megállapítására, hogy valóban az asszír korból származik-e – olvasható a közleményben.

A szkarabeuszok az ókori Egyiptomban is széles körben népszerűek voltak, és még ma is nagy számban fennmaradtak. Felirataik és tipológiájuk révén hasznos információforrásnak bizonyulnak a régészek és történészek számára, az ókori egyiptomi művészet jelentős részét képviselik.

Kapcsolódó írásaink