Krónika

DNS vizsgálat segítségével azonosították a középkori sakk-készlet eredetét

A sakk-készlet Nyugat-Európából származik, valószínűleg egy észak-olaszországi műhelyből

Bár a kutatók azt remélték, hogy a tárgyak elefántcsontból készültek, kiderült, hogy sokkal hétköznapibb eredetűek – írta meg a Medievalist.net.

DNS vizsgálat segítségével azonosították a középkori sakk-készlet eredetét
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Lengyel kutatók új részleteket fedeztek fel egy majdnem teljes középkori sakk-készletről. A sandomierzi sakk-készlet darabjainak DNS-ét megszerezve meg tudták állapítani, hogy milyen állatokból készültek.

A délkelet-lengyelországi Sandomierz városában 1962-ben egy régészeti feltárás során felfedezett lelet 29 darabot tartalmaz. A nagyon kicsi darabok – a két király 25 és 23 mm magas, a többi 20 mm alatti – a 12. században vagy a 13. század elején készültek. A sakktábla egyik oldalán mélyen és tisztán faragott figurák voltak, míg a másik oldalon sekély, helyenként még el is tűntek a faragványok.

Danijela Popovic, a Varsói Egyetem Új Technológiák Központjának munkatársa három bábun végzett genetikai vizsgálatot. A lengyel Science in Polandnak elmondta: „Az ilyen régi, múzeumi anyagokban a DNS nagyon kis mennyiségben maradt meg, és nehéz elemezni. Szerencsére sikerült szinte teljes mitokondriális genomszekvenciákat szereznünk, ami lehetővé tette számunkra, hogy kiderítsük, milyen állatfajból készültek az általunk vizsgált darabok".

Bár a kutatók azt remélték, hogy a tárgyak elefántcsontból készültek, kiderült, hogy sokkal hétköznapibb eredetűek: az első tárgy egy ló csontjából, a második tehéncsontból, a harmadik pedig, amely egy későbbi időpontban készült, egy gímszarvas csontjából származik.

Egy 2018-ban megjelent cikkében Agnieszka Stempin azt sugallta, hogy a sakk-készlet Nyugat-Európából származik, valószínűleg egy észak-olaszországi műhelyből. Azt írta: a sakkfigurák nem mind ugyanabból az időszakból származnak: legalább egy figurát és egy bábut később adtak hozzá a készlethez. Az egész készletet készítő mesterember naprakészen követte a sakkfigurák készítésének divatját, megértette az egyes figurák jelentőségét, ügyesen, erőteljes vonásokkal készítette el őket, és felületük simításával adta meg végső megjelenésüket. Úgy tűnik, hogy a figurákat csoportosan (gyalogok, bástyák, futók és huszárok, valamint királynők és királyok) készítették, ami tervszerű, rutinszerű tevékenységről tanúskodik, valószínűleg egy erre szakosodott műhelyben.

Wojciech Rajpold, a sandomierzi vármúzeum régésze hangsúlyozta, hogy a sakkfigurák egyedülálló leletnek számítanak Lengyelországban, és kevés hasonlót találni Európában. „A Popovic csapata által végzett kutatás azért fontos, mert ennek köszönhetően tudjuk többek között, hogyan kell megfelelően elvégezni ennek a műemléknek a konzerválását. Egyelőre nem tudjuk megmondani, hogy a sakkfigurák a mi területünkön, esetleg Oroszországban készültek-e, vagy olasz mesteremberek készítették őket" – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink