Tudomány

Tinédzserfiú kétezer éves maradványai kerültek elő egy mocsárból

A mostani volt az első alkalom, amikor Észak-Írországban szénizotópos elemzés alá vetettek egy lápi holttestet

Emberi maradványokat talált az északír rendőrség (PSNI), a szakértők szerint a csontok 2000–2500 évesek lehetnek – írja a BBC, számol be a 24.hu.

Tinédzserfiú kétezer éves maradványai kerültek elő egy mocsárból
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A maradványokra 2023 októberében lettek figyelmesek Bellaghy közelében, egy tőzegláp területén.

A csontok egy 13–17 éves fiútól származhatnak, a felfedezés egyedülálló az országban.

Nikki Deehan felügyelő elmondta, hogy az ásatások során először egy síp- és szárkapocscsontot, valamint egy felkarcsontot, singcsontot és orsócsontot tártak fel. Mint hozzátette, a vizsgálatok alapján a maradványok egyazon személyhez tartoztak.

„A felszíni maradványoktól mintegy öt méterre délre a földből kiemelkedve egy bal alsó kar és egy bal comb csontjait találták meg” – nyilatkozta. Ezeken felül ujjcsontok, a bal comb további részei, valamint mellkasi csontok kerültek elő.

Világviszonylatban is különleges felfedezésről van szó, az elhunyt bőrének és körmének egy része, sőt talán a vese is konzerválódott. A maradványok jó állapota miatt a rendőrség kezdetben arra gyanakodott, hogy a csontok sokkal frissebbek. A fej hiányzik, hogy ezt a halál előtt vagy után távolították el, azt nem tudni.

A mostani volt az első alkalom, amikor Észak-Írországban szénizotópos elemzés alá vetettek egy lápi holttestet. „A maradványokat körülbelül egy méterrel a jelenlegi földfelszín alatt fedezték fel, ami megfelel a radiokarbonos becsléseknek” – mondta dr. Alastair Ruffell, a Queen’s University Belfast munkatársa és a leletet elemző csapat tagja. Elképzelhető, hogy a maradványokat a víz sodorta be a mocsárba.

Kapcsolódó írásaink