Krónika

Festéklövedékkel a farkasok ellen

A holland bíróság ezzel visszavonta a korábbi, 2022-es döntését

Egy holland bíróság helyt adott a kelet-hollandiai Gelderland tartomány fellebbezésének, és engedélyezte az emberek társaságát kereső, de veszélyes farkasok elüldözését paintballfegyverekkel a lakóövezetek közeléből, valamint a turisták által látogatott parkokból, különösen a Hoge Veluwe Nemzeti Parkból – tájékoztatott a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál szerdán.

Festéklövedékkel a farkasok ellen
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Thomas Kienzle

Az illetékes holland kerületi bíróság szerdai ítéletével visszavonta a 2022. november végén hozott, a paintball állatok elrettentése céljából való használatának elutasításáról szóló döntését.

A beszámoló szerint a korábbi határozat felülvizsgálatát az tette lehetővé, hogy a tartományi kormány részletesebb magyarázattal állt elő a vonatkozó tervről. Azzal érveltek, hogy a paintballfegyverek használata a leghatékonyabb és legarányosabb módja a farkasok elrettentésének.

A bemutatott érvek szerint egy, a farkasok viselkedésében jártas szakértő 14 olyan esetet jegyzett fel, amikor a farkasok teljesen elvesztették az emberektől való félelmüket. Egyebek mellett egy nőstényt figyelt meg, amint fotósokhoz, kerékpárosokhoz és gyalogosokhoz közeledett. A szakértő példákat is bemutatott arra vonatkozóan, amikor sikerrel használtak paintballfegyvert farkasok elrettentésére Németországban vagy az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban. Más módszerek, mint például a kiabálás vagy a tapsolás, csak rövid távon működnek, a paprikaspray pedig károsíthatja a farkasok szemét – érvelt.

Az említett farkas vélhetően tavaly év végén elpusztult – tette hozzá beszámolójában a holland hírportál.

A kelet-hollandiai Gelderland tartomány 2022. november elején engedélyezte, hogy az emberek társaságát kereső, de veszélyes farkasokat paintballfegyverekkel üldözzék el a lakóövezetek közeléből, valamint a turisták által látogatott parkokból.

A döntés egy videó közzététele után született, amelyben egy látszólag szelíd farkas sétál kisgyermekes családok közelében a Hoge Veluwe Nemzeti Parkban. A videofelvételt megelőzően is már többször tettek közzé fényképeket farkasokról a kelet-hollandiai nemzeti park területén.

A Faunabescherming holland környezetvédelmi szervezet azonban megtámadta a tartományi döntést, amely szerint a paintball használata megfelel a vonatkozó holland irányelveknek. A szervezet azzal érvelt, hogy a festéklövedékek károsíthatják a farkasokat, az intézkedés pedig sérti a holland természetvédelmi törvényt és a vadon élő állatokra vonatkozó nemzeti szabályozást.

Kapcsolódó írásaink