Krónika

Barbár fegyvereket találtak egy lengyel erdőben

A régészek azt tervezik, hogy tavasszal visszatérnek a lelőhelyre, hogy alapos régészeti vizsgálatot végezzenek

A lublini tartományi műemlékvédelmi hivatal bejelentette, hogy a lengyelországi Hrubieszów régióban található állami erdőkben „barbár” fegyverek gyűjteményét fedezték fel – olvasható a Heritage Daily oldalán.

Barbár fegyvereket találtak egy lengyel erdőben
Barbár fegyverek gyűjteményét találták meg a lengyelországi Hrubieszów erdeiben
Fotó: YouTube

A közlemény szerint az összeállítás a római korból származik, és a Przeworsk-kultúrához köthető, egy vaskori néphez, amely a Kr. e. 3. században jelent meg az Odera és a Visztula felső medencéjében, és a Kr. u. 5. századig lakott Közép- és Dél-Lengyelország területén.

A kultúra hanyatlása az 5. század végén egybeesik a hunok inváziójával és a római világ összeomlása következtében kialakult társadalmi válsággal.

A fémtárgyak többsége vasból készült és erősen korrodálódott, és a lelőhelyen, sekély összefüggésben kerültek elő. A régészeknek már sikerült azonosítani eddig két csatabárdot, két vésőt, egy tucat lándzsafejet, amik vasból készültek és egy valószínűleg ácsmunkához használt egy pengés vasbaltát.

„A leletek száma, jellege, lerakásuk módja és megőrzésük állapota kizárja a temető vagy egyetlen temetés lehetőségét, mivel nem találtak sírgödörre utaló csontokat vagy kerámiatöredékeket” – közölte a közösségi médiában a lublini tartományi műemlékvédelmi felügyelő.

„Valószínűleg a római korban barbár törzsek által használt fegyverekkel van dolgunk”, megjegyezve azt is, hogy a közelben végzett korábbi ásatások egy przeworsk-i harcos temetkezését tárták fel Horodłónál.

Az alternatív hipotézisek a leletegyüttes lehetséges kapcsolatát a gótikus kultúrákkal vagy a vandálokkal vetik fel. Alapos vizsgálat nélkül azonban a lelet pontos természete, valamint kronológiai és kulturális hovatartozása egyelőre spekulatív marad.

A régészek azt tervezik, hogy tavasszal visszatérnek a lelőhelyre, hogy alapos régészeti vizsgálatot végezzenek.

Kapcsolódó írásaink