Krónika

Csúfot űz Magyarországból egy magyar szó, amit lehetetlen helyesen kiejteni

Ősi magyar betűk szerepelnek benne

Vajon önnek sikerül rájönnie, hogy kell kiejteni? – tette fel a kérdést cikkében a Promotions.

Csúfot űz Magyarországból egy magyar szó, amit lehetetlen helyesen kiejteni
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A magyar ábécé összesen 44 hangból áll, akik magyarul beszélnek, magyar szavakat alkotnak és mondatokkal közlik a mondandójukat, azok ezekből tudják összeállítani azokat a szerkezeteket, amelyekkel mondandójukat tudják közölni.

Íme a lista:

A, Á, B, C, Cs, D, Dz, Dzs, E, É, F, G, Gy, H, I, Í, J, K, L, Ly, M, N, Ny, O, Ó, Ö, Ő, P, Q, R, S, Sz, T, Ty, U, Ú, Ü, Ű, V, W, X, Y, Z, Zs

A nyelvnek vannak szabályai is, így például a betűrendbe sorolást is meg kell tanulnunk egyes esetekben, hogy mik követhetik egymást az egyes szituációkban.

Ám a nyelv változik folyamatosan, és a régi magyar szavak helyett bejönnek újak is folyamatosan, miközben még az ABC-be sem kerülnek be olyan kifejezések, amelyeket korábban használtunk, ilyen például a zárt e. A zárt ë a magyar köznyelv egyetlen írásban általában nem jelölt magánhangzója. Pedig a statisztikák szerint amúgy nagyon sokszor használjuk, kicsit különbözik is a nyílt e-től. A statisztikák szerint az ötödik leggyakrabban használt magánhangzó a magyarban az a, az e, az i és az o után.

A legtöbb nyelvjárásban is használják.

Ám ennél is érdekesebb, hogy vannak olyan régies magyar betűk, amelyek nincsenek benne a magyar ABC-ben, ezek pedig majdnem kétszer annyian vannak, mint amennyi betűt tartalmaz a magyar ABC. 85 ilyen régies magyar betű található fent több listán is.

Itt van például a nÿ, ami annyit tesz, hogy nyi vagy az ua, ami ó, vagy éppen a gj, ami gy. Így például a Guary, a Legánÿ vagy éppen a Bágjoni családnevek.

De vajon ezt tudja-e hogy kell ejteni?

Thewrewk

Ez internetszerte az egyik olyan szó, amelyre sokan találgatnak, de nem jönnek rá, török, az ew ugyanis ö-ként volt jelen a beszélt és írott nyelvben sokáig

Kapcsolódó írásaink