Krónika

Illegális szoftverekkel dolgoztak, és engedély nélkül bontottak autókat egy szekszárdi autószervizben

Illegális szoftverekre és hamis autódiagnosztikai eszközre bukkantak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy autóbontást is engedély nélkül végző szekszárdi autószerelő-műhelyben.

Illegális szoftverekkel dolgoztak, és engedély nélkül bontottak autókat egy szekszárdi autószervizben
Képünk illusztráció
Fotó: MH archív/Horváth Péter Gyula

A NAV hétfői, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a pénzügyőrök ellenőrizték a szervizt, amikor ráakadtak a műhelyben a különböző típusokhoz illő bontott alkatrészekre, az autók szétszereléséhez szükséges eszközökre, míg egy laptopon illegális szoftverek, hamis autódiagnosztikai eszközök volt.

Az ellenőrzés idején éppen autójavítást végző alkalmazott úgy nyilatkozott, hogy a bontásra ítélt autók külföldről érkeztek, a különböző hibakódolvasó szoftvereket pedig a saját járműveik javításánál használták, a bontási tevékenységhez ugyanakkor engedélyt nem tudott bemutatni.

Később szakértők megállapították, hogy a hamis szoftverekkel több mint tízmillió forint vagyoni hátrányt okoztak a jogtulajdonosoknak, ezért a pénzügyőrök az illegális termékeket lefoglalták, és szerzői joghoz kapcsolódó jogok, valamint iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmények miatt indítottak eljárást.

A NAV rendszeresen ellenőrzi, hogy az autószervizek, szerelőműhelyek jogtiszta szoftverekkel dolgoznak-e. A hamisított autódiagnosztikai eszközök használata – ellenőrizetlen pontosságuk, esetleges értéktorzításuk miatt – a járműveknél téves beállításokhoz vezethet, így alkalmazásuk közvetve a közlekedésbiztonságra is fokozott kockázatot jelenthet – hívta fel a figyelmet közleményében a NAV.

Kapcsolódó írásaink