Krónika

Világszenzáció: Dzsingisz kán leszármazottai köztünk élnek

Emberek milliói kötődnek hozzá

Piszkos tudományos titkok, amelyeket nem tudtunk Dzsingisz kánról – írta meg a Promotions.

Világszenzáció: Dzsingisz kán leszármazottai köztünk élnek
Dzsingisz kán szobra Mongóliában
Fotó: NorthFoto

Az 1162-ben született Dzsingisz kán az emberiség történetének legnagyobb hódítója. Hadseregei létrehozták a kolosszális Mongol Birodalmat, a valaha ismert legnagyobb szárazföldi birodalmat. Dzsingisz kán csillapíthatatlan vérszomjjal és területszomjjal kiterjesztette mongol birodalmát a Csendes-óceántól a Dunáig a 12. század végén és a 13. század elején. Katonai tettei mellett Dzsingisz kán személyes életét számos kapcsolat jellemezte hat feleséggel és körülbelül 500 ágyasával.

Jelentős genetikai örökséget hagyott hátra, a becslések szerint ma 16 millió férfi valójában Dzsingisz kántól származik, amely a világ férfipopulációjának 0,5 százalékát teszi ki, és genetikai kapcsolatban áll vele. Dzsingisz kán stratégiailag és diplomáciai eszközként használta a nőket a különböző kláncsoportok között, házasságokat kötött saját gyermekei számára a béke és hatalma fenntartása érdekében.

Annak ellenére, hogy ágyasai voltak, jelentős tiszteletet és szeretetet tanúsított feleségei, különösen első felesége, Borte iránt. Dzsingisz nagyra értékelte felesége tanácsát, és tiszteletben tartotta az asszony véleményét. A mongol társadalomban a férfiak azt hitték, hogy a bölcs feleségek megakadályozhatják őket abban, hogy ostoba döntéseket hozzanak. Borte végül a Mongol Birodalom nagycsászárnője lett, és csak a tőle született fiaikat tekintették Dzsingisz törvényes örököseinek.

Feleségei közül Borte birtokolta a legjelentősebb befolyást és hatalmat Dzsingisz kán életében. Dzsingisz kán leszármazottai halála után évszázadokon át befolyást gyakoroltak az ázsiai társadalmakra, így több nőhöz és ennek következtében több utódhoz jutottak hozzá. Dzsingisz kán fiának, Toshinak negyven fia volt.

Hány gyermeke volt Dzsingisz kánnak?

A 2003-as genetikai tanulmányt készítő nemzetközi szakértői csoportnak egy kérdés volt a fejében: „Hány ember rokon Dzsingisz kánnal?” Ennek kiderítésére ötezer vérmintát kutattak, amelyet tíz év alatt gyűjtöttek több mint negyven populációból, amelyek az egykori Mongol Birodalomban és annak közelében éltek.

„Azonosítottunk egy Y-kromoszómális származást számos szokatlan tényezővel” – áll a tanulmányban. „16 populációban találták meg Dzsingisz DNS-eit Ázsia egy nagy régiójában, a Csendes-óceántól a Kaszpi-tengerig: ebben a régióban a férfiak 8 százaléka hordozza, így kb. 0,5 százalékot tesznek ki a világ össz-férfilakosságából Dzsingisz kán leszármazottai.

Szakértők találtak egy bizonyos 1000 évvel ezelőtti leszármazást, amely magához a kánhoz tartozott, és ez azt jelenti, hogy 200 ma élő férfiból egy az ő leszármazottja.

Kapcsolódó írásaink