Krónika

Hamarosan kialszik az égbolt egyik legfényesebb csillaga

A jövő héten ritka égi eseményre kerül sor, egy aszteroida eltakarja majd ezt a csillagot

Hamarosan eltűnik az égbolt egyik legfényesebb csillaga, de nem kell aggódni, ugyanis nem örökre alszik ki a Betelgeuze [email protected] írta meg a life.hu.

Hamarosan kialszik az égbolt egyik legfényesebb csillaga
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A Betelgeuze vagy α Orionis 548 fényév távolságban lévő félszabályos változócsillag. Az Orion csillagkép főcsillaga, egyben a második legfényesebb csillag a csillagképben, és az égbolt kilencedik legfényesebb csillaga. A jövő héten ritka égi eseményre kerül sor, egy aszteroida eltakarja majd ezt a csillagot.

Hétfőn, december 11-én alszik ki rövid időre, amikor a 319 Leona aszteroida elhalad majd előtte, a Földről nézve legalábbis úgy fog tűnni. A különleges esemény mindössze 12 másodpercig tart, de csak korlátozott számú figyelő lesz megfelelő helyzetben ahhoz, hogy meglássa. Ugyanis amellett, hogy rövid eseményről van szó, a takarás csak egy keskeny sávban lesz látható, amely Ázsiától Dél-Európáig, Floridáig és Mexikó keleti részéig húzódik – írja a Live Science. Az olaszországi The Virtual Telescope Project jóvoltából azonban élőben nézheti mindenki ezt az eseményt, az élő közvetítés december 11-én este 8.00 órakor kezdődik.

Kapcsolódó írásaink