Krónika

Itt a világvége? Megfejtették a maják vészjósló kövének titkát

Most már tudjuk a jövőt

Tudósok tovább kutatják a rejtélyes azték naptár jelentését – írta meg a Promotions.

Itt a világvége? Megfejtették a maják vészjósló kövének titkát
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az azték kőnaptár egy ősi naptári rendszer volt, amelyet az aztékok használtak Mesoamerikában. Ez a naptár jelentős szerepet játszott az azték kultúrában, és fontos volt a mezőgazdaságban, a vallásban és az időszámításban is. Az azték kőnaptár két részből állt: egy 365 napos naptári ciklusból és egy 260 napos szent naptárból, amely egyfajta vallási naptárként funkcionált. A két ciklus együttesen alkotta az aztékok hosszú naptári ciklusát, amely 52 évet tartalmazott.

Az Azték Birodalom egyik leghíresebb és legrejtélyesebb ránk maradt műtárgya arról árulkodik, hogy ők hogyan várták az apokalipszist, és leginkább milyen ravasz módszert találtak ki annak elkerülésére.

Ha egy valamit tud csak az ősi apokaliptikus mitológiákról, az valószínűleg az, hogy a világvége 2012-ben következett be, és ezt a maják megjósolták.

Természetesen, ahogy az archeológusok az elmúlt évtizedben gyorsan rámutattak, ez így történt valójában, a maják még nem is igazán hittek a világvége mítoszban. Azonban pár ezer kilométerrel északabbra, az azték civilizációban valóban aggodalmaskodtak az eljövendölt apokalipszis miatt.

Olyannyira féltek, hogy rendszeresen embereket áldoztak fel annak reményében, hogy eltolhassák a „végzetet” még egy évvel. Legalábbis így értelmez egy hatalmas 24 tonnás, kerek bazalt naptárkövet Susan Milbrath, a Florida Állami Természettörténeti Múzeum latin-amerikai művészet és régészet kurátora, aki szerint évszázadok óta félreértelmezzük ezt a leletet.

Kapcsolódó írásaink