Montázs

Óriási köröket találtak a hegyekben Dél-Amerikában

Több száz éve meghökkentő események történtek a helyszínen

Közép- és Dél-Amerikai kultúrája elképesztően színes volt az európaiak érkezése előtt, többek között az aztékok és a maják óriási városokban éltek, a maják kapcsán pedig a tudósok, szakértők és szakemberek összehangolt munkájával folyamatosan fedezik fel a dzsungel mélyén a településeket, illetve ezeknek a településeknek egy elképesztően izgalmas, utakkal teleszőtt hálózatát. Az őserdő mindent magába szippantott és elrejtett, és a tudósok ezeket a nyomokat keresik most – írja a Promotios.hu.

Óriási köröket találtak a hegyekben Dél-Amerikában
Képünk illusztráció
Fotó: Wikipedia/Peter Andersen

Most azonban Bolíviában találtak valami elképesztően látványos, kör alakú építményt, amelyről később kiderítették, hogy mire használhatták évszázadokkal ezelőtt az itt élő őslakosok. Majd az is kiderült, hogy igazából kegyhelyek láncolatához kapcsolódik a most talált, óriási építmény. Egy most publikált tanulmány szerint a köröknek rituális szerepük volt, egy olyan szertartásban játszottak fontos szerepet, amelynek az volt a célja, hogy az időjárási viszonyokat befolyásolják.

Az Andokban egy rendkívül száraz és hideg helyen bukkantak az építményre, amely egy olyan helyszínen áll, amelynek a közelében nagyon sok egyéb kegyhely található, így valószínűsíthető, hogy nagyon mozgalmas vallási ceremóniákat tarthattak itt rendszeresen az ősi kultúrák. Az Andokban található helyet Waskirinek hívják – írja az IFLSciencre hivatkozva a Helló Magyar.

A hely amúgy 39 egymás mellé helyezett körgyűrűből áll, egy hálózat egyik központi eleme, amely szent helyeket és fontos, spirituális erővel bíró természeti képződményeket köt össze. A cél pedig az időjárás „irányítása” volt, ez pedig azzal a hitbéli elemmel függ össze, hogy az istenek képesek erre. A hegyekben amúgy olyan szélsőséges időjárási viszonyok uralkodnak, hogy az időjárás ilyen irányú változása bizony óriási károkat okozhatott a termésben, így ezért is volt fontos, hogy a hitvilágban központi szerepet kapjon az időjárás kiszámíthatósága, vagyis az egyensúly.

Kapcsolódó írásaink