Krónika

Ezeréves halálkamrát nyitottak fel a maja piramisoknál, azonnal tudták, hogy történelmi pillanat következik

Felbecsülhetetlen értékű kincsek kerültek elő a törmelékréteg alól

Ha a maja kultúráról és a maja piramisokról van szó, valószínűleg azonnal mindenki a mezoamerikai kultúrákra gondol és persze Mexikóra, hiszen itt tárták fel a legnagyobb építményeket. Pedig Mexikón kívül is elképesztő maja városokat találtak Közép-Amerikában. Közülük is Xunantunich az egyik leghíresebb a guatemalai határ közelében, Belizében – írta a promotions.hu.

Ezeréves halálkamrát nyitottak fel a maja piramisoknál, azonnal tudták, hogy történelmi pillanat következik
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/NurPhoto/Eyepix

A város több mint ezer évvel ezelőtt élte a fénykorát, és a körülötte lévő óriási terület egyik vallási központja volt. A körülötte lévő területen amúgy több mint kétszázezer ember élt ezer évvel ezelőtt. A feltárások még több évtizeddel ezelőtt kezdődtek, és több piramistemplomot is felfedeztek a kutatók, közülük pedig az úgynevezett Castillo a legnagyobb.

A város nagyon sokáig a sűrű dzsungel ölelésében feküdt, alig tudtak a létezéséről, a növényzet pedig úgy benőtte, hogy szinte megfejthetetlen kihívást okozott a felfedezőknek. A legenda szerint először az 1800-as években fedezték fel, akkor helyi legendák szóltak arról, hogy a romoknál tradicionális maja öltözékben lévő nők mászkálnak.

A város amúgy több mint ezer évig működött, hanyatlása pedig akkor kezdődött, 1000 körül, amikor Magyarországon például István királyt koronázták. A terület többi települése ekkor már hanyatlott, de Xunantunich kiemelkedett még ekkor is.

Ám ez a terület nemcsak erről híres, hanem egy óriási felfedezésről is, egy királyi sír megtalálásáról.

A megtalált sírban feltehetően a híres Kígyó-dinasztia egyik tagja feküdt fejjel lefelé dél felé, aki nagyon fiatalon hallhatott meg. A halálkamra mélyén feküdt a sírban a test csaknem ezer évig, a kutatók pedig arra is rájöttek, hogy egyes darabok, hieroglifák, amelyek a kamra mélyén voltak, egy hódítás eredményei, egy másik városban lehettek a lépcsők részei. Ez pedig a maja királyságok háborúskodásairól is mesél nekünk.

Kapcsolódó írásaink

Kezdődik az advent időszaka

ĀAz adventi időszakot az egyház liturgiájában különböző szertartások, imádságok és hagyományok jellemzik