Krónika

Veszélyesek lehetnek ezek a népszerű termékek

A füstölést már régóta használják bizonyos élelmiszerek – például halak és húsok – tartósítására

A „füstölt ízű” termékek nem esnek át a hagyományos füstölési eljáráson, csupán úgynevezett füstaromákat adnak hozzájuk a kívánt íz elérése érdekében. Ez az alternatíva azonban kockázatos lehet – írta meg a Hazipatika.com.

Veszélyesek lehetnek ezek a népszerű termékek
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Komoly kétségek merültek fel a füstaromák biztonságosságával kapcsolatban – ismertette közelmúltbeli Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer. Mint írták, a füstölést már régóta használják bizonyos élelmiszerek – például halak és húsok – tartósítására, az eljárás alternatívájaként azonban egyre elterjedtebb a füstaromák használata.

A füstaromák alkalmazásával nem érhető el ugyanaz a tartósító hatás, mint a füstöléssel, az élelmiszereknek azonban az előbbi is füstös ízt kölcsönöz. A különbséget a vásárlók abból vehetik észre, hogy míg a hagyományos eljárással készült termékek a „füstölt”, addig az aromával ízesített ételek a „füstölt ízű” megnevezést kapják.

A közelmúltban nyolc füstaroma biztonságosságát értékelte az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA), és megállapította, hogy nem zárható ki, hogy az ezekkel készült termékeknek génkárosító hatásuk lenne. Ez azért különösen aggasztó, mert a sejten belüli genetikai információk megváltozása vagy mutációja megemelheti egyes egészségi problémák – például a rák és bizonyos örökletes betegségek – kialakulásának kockázatát.

Az EFSA a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján nem javasolta ezen termékek engedélyének meghosszabbítását” – olvasható a Rizikometer posztjában.

Kapcsolódó írásaink