Krónika

Tippek és tanácsok a biztonságos szánkózáshoz

Ne nejlonszatyron, gumiabroncson, házilag eszkábált szánkón induljunk neki a domboldalnak

Ha hó, akkor szánkó, ha szánkó, akkor biztonságos siklás – ezeket az egyszerű, betartható tanácsokat megfogadva elkerülhetitek a sérüléseket – írta meg a Ridikül.

Tippek és tanácsok a biztonságos szánkózáshoz
Képünk illusztráció
Fotó: MH/Purger Tamás

Leesett az első hó, sok család veszi most a fehér domboldalak felé az irányt, hogy hódoljon valamilyen téli sportnak. Egyik örök kedvenc a szánkózás, amivel kapcsolatban a többség azt hiszi, hogy teljesen veszélytelen – ám ez nem így van. Néhány alapszabályt érdemes betartani, hogy ne a sérülésekről, hanem csak és kizárólag a felhőtlen mókáról szóljon a szánkózás.

1. Figyeljünk, hol csúszunk – Ne legyen a domboldal túl meredek, ne legyenek akadályok a csúszópályán (például faágak), az alján ne álljon kerítés, se forgalmas út. Arra is figyeljünk oda, hogy szánkó ne keveredjen mások útjába, mert egy ütközés hetekig tartó kellemetlen, sőt fájdalmas élménnyé teheti a gondtalannak induló kikapcsolódást!

2. Segítsünk a kicsiknek – Ne engeddjük, hogy a legkisebbek egyedül csússzanak, inkább menjen velük egy felnőtt is. Így megakadályozhatjuk a borulásokat, sérüléseket, illetve azt, hogy a csöppségeknek elmenjen a kedvük a szánkózástól.

3. Fontos a „bemelegítés” – Ha a gyerkőcök életükben először egyedül szeretnének csúszni, tartsunk egy próbát: nézzünk ki egy rövidebb, enyhén lejtő, kisebb forgalmú domboldalt, ahol gond nélkül le tudnak siklani. Pár csúszás után jöhet egy hosszabb, kicsit meredekebb pálya is.

4. Min ne csússzunk, kivel ne csússzunk? – Ne nejlonszatyron, gumiabroncson, házilag eszkábált szánkón induljunk neki a domboldalnak, mert ezek elég balesetveszélyesek. Ha van kutyánk, bárhogy kérik is a gyerekek, ne engedjük, hogy őt is felvegyék a szánkóra, vagy hogy ő húzza a srácokat – hatalmas borulás lehet a vége. Ha pedig a kutyát ölbe veszik, ő megijedhet csúszás közben, és ha leugrik, akár komoly sérülés is lehet a kaland vége. Bár a mondás szerint ebcsont beforr, azért nem lenne jó az állatkórházban tölteni a délutánt…

5. Védőöltözet – Mindig viseljünk csizmát, vastag téli öltözetet, illetve a gyerekre adjunk overált és kesztyűt is. Ezek nemcsak a megfázástól segíthetnek megóvni a családot, hanem a vastag holmik és a kesztyű egy esetleges borulásoknál a horzsolások ellen is jobban védhetnek.

Kapcsolódó írásaink