Krónika

Van egy rejtélyes sziget, amely teljesen olyan, mintha a vörös bolygón lenne

Mars a Földön

A Baffin-öbölben található a Devon-sziget, amely a kanadai sarkvidéki szigetcsoporthoz tartozik és a Föld legnagyobb lakatlan szigete, aminek jó oka van, amiről a Promotions is írt cikkében.

Van egy rejtélyes sziget, amely teljesen olyan, mintha a vörös bolygón lenne
Mars
Fotó: Northfoto

A talaj szinte egész évben fagyott marad, különösen a sziget keleti harmadában, amelyet tartósan mintegy 500-700 méter vastag jégsapka borít. Csak rövid ideig, 45-50 napig, a nyár csúcsán hómentes a talaj.

A nyári hőmérséklet alig emelkedik 8°C fölé. Az évi középhőmérséklet -16°C. Más szóval, a Devon-sziget egy kopár pusztaság, amelyet a fagy által összetört sziklák uralnak, és szinte mentesek a növényektől és állatoktól. De a tudósok és kutatók számára a Devon-sziget rendkívül érdekes hely. Sivatagi környezete és zord éghajlata nagyon hasonlít a Marson uralkodó viszonyokhoz.

2001 óta a Devon-sziget a Haughton Mars Project (HMP) nevű nemzetközi kutatási projekten dolgozó embercsoport nyári otthona, amely azt vizsgálja, hogyan élhetnek és dolgozhatnak az emberi felfedezők más bolygókon, különösen a Marson.

„A Devon-sziget kopár terepe, fagyos hőmérséklete, elszigeteltsége és távoli elhelyezkedése számos egyedülálló kutatási lehetőséget kínál a NASA tudósainak és személyzetének Más tényezők, mint például a sarkvidéki nappali és éjszakai ciklus, valamint a korlátozott logisztikai és kommunikációs képességek megfelelő analógiákat kínálnak azokra a kihívásokra, amelyekkel a személyzet tagjainak valószínűleg szembe kell nézniük a hosszú távú űrrepülések során” – olvasható a projekt információs oldalán a NASA honlapján.

A Mars Society által működtetett, és elsősorban a NASA által finanszírozott kutatás a Flashline Mars Arctic Research Station (FMARS) kutatásán alapul, amely a Haughton becsapódási kráterre néző gerincen található.

Ez a 23 km átmérőjű kráter körülbelül 39 millió évvel ezelőtt alakult ki, amikor egy 2 km átmérőjű lövedék csapódott a földjébe. Az incidens olyan heves volt, hogy 1,7 km nagyságú sziklák kerültek a felszínre. Mivel a fagypont miatt nem folyik víz, az időjárás minimális.

Mint ilyen, Haughton számos geológiai jellemzőt megőrzött, amelyeket a kráterek máshol elveszítenek az erózió miatt. Állítólag a Haughton becsapódási kráter területe az egyik leginkább Marshoz hasonló terep a Földön.

A Devon nem teljesen mentes az élettől. A sziget északkeleti partján fekvő Truelove Lowland terület viszonylag meleg és nedves, van némi növényzet és meglepő módon vadvilág is. A hideg és nedves talajt gerinctelen állatok, például férgek, protozoonok, szúnyogok és légylárvák lakják. A szigeten néhány madárpopuláció is található.

Kapcsolódó írásaink