Krónika

5 lakberendezési ötlet az otthoni „nyugi sarok” kialakításához

A stresszmentes zóna segít lecsendesíteni a gondolatait

A vírus következő hulláma biztos, hogy sokakat stresszesen érint. Még ha nem is figyeli a híreket, tudat alatt is lapulhat Önben félelem. Éppen ezért fontos, hogy otthon legyen alkalma kikapcsolódni, kicsit kiszakadni a valóságból és relaxálni egy picit – írja a bien.hu.

5 lakberendezési ötlet az otthoni „nyugi sarok” kialakításához
Képünk illusztráció
Fotó: MH archív/Bodnár Patrícia

Mindegy, hogy a kertben, a hálószoba egyik sarkában, vagy a fürdőben alakítja ki, a stresszmentes zóna segít lecsendesíteni a gondolatait – amire most, hogy a munkahely és az otthon közti határok egyre jobban elmosódnak, hatalmas szükség van. Mutatjuk, hogyan alakíthat ki a lakásban egy relaxáló sarkot, ahova vissza tud vonulni, amikor csak szüksége van rá!

1/5 Válasszon egy zárt részt

Egy nagy alapterületű ház nem biztos, hogy alkalmas a stresszoldásra, ha nincs benne sok zárt tér. A legjobb helyek a meditációra azok, amik kevésbé forgalmasak, ilyen például egy fürdőszoba, a vendégszoba vagy akár a mosókonyha is.

Bármennyire is furcsának tűnhet elsőre, ezek a helyek alapvetően nyugodtabbak, mint mondjuk a konyha vagy a nappali.

2/5 Minimalista szemlélet

A relaxációs sarokhoz elengedhetetlen, hogy kényelmesen le tudjon ülni vagy feküdni, ettől függetlenül érdemes arra törekednie, hogy ne zsúfolja túl ezt a részt. Egy kényelmes fotel, néhány párna a földre, egy szőnyeg, egy növény bőven elég ahhoz, hogy befelé tudjon koncentrálni. A zsúfolt polcok és helyek elvonják a figyelmét, ezért is célszerűbb minimalista fejjel gondolkodni.

Ügyeljen arra is, hogy távol legyen az elektronikai eszközöktől, ne használjon élénk színeket és persze tartsa rendben a meditáló helyet, hogy arra koncenntráljon, ami a legfontosabb.

3/5 Kényeztesse az érzékszerveit

A következő tanács is nagyon fontos a megfelelő állapot eléréséhez. Igyekezzen halvány színeket, természetes árnyalatokat használni a stresszmentes zónában. Ezek megnyugtatják, ahogy például a szélcsengő vagy az eső hangja is. Ha szeretné, akár aromaterápiás párologtatót vagy néhány illatgyertyát is tehet a helyiségbe.

Hogy a tapintás se maradjon ki, puha anyagokkal vegye körbe magát, amiken kényelmesen el tud lazulni.

4/5 Kapcsolódj a természethez

Ha a hely engedi, akár szabadtéri relaxációs sarkat is kialakíthat a teraszon vagy a kertben. A természet közelsége önmagában nyugtató hatású. A növények, kerti csobogók tökéletes környezetet teremthetnek a pihentető meditációhoz. Amennyiben nincs kertje, vagy nem szeretne kint meditálni, keressen egy olyan helyet az otthonában, ahonnan a természetre nézhet.

5/5 Egyedi megoldások

Ha megengedheti magának, akár egy teljesen egyedileg, az Ön igényeihez szabott relaxációs helyiséget is kialakíthat a lakásban. A nyugtató színek, kellemes félhomály és akár egy masszázsasztal is szuper választás lehet ide. Az otthoni wellness élmény része lehet az is, ha a fürdőt rendezi át egy picit. Törekedjen a minimalista, természetes stílusra, a növények innen sem hiányozhatnak, az pedig hatalmas előny, ha ablaka is van a helyiségnek!

A lényeg persze az, hogy olyan helyet válasszon és olyan elemekkel dekorálja, amik maximálisan ellazítják. Ezek csak ötletek, amiket úgy alakíthat, ahogy Önnek a legjobb. A lényeg annyi, hogy képes legyen befelé figyelni a saját stresszmentes zónájában!

Kapcsolódó írásaink