Krónika

Miért repülnek a repülőgépek inkább az óceánok felett?

A világ legbiztonságosabb repülési útvonalai

A légi közlekedés az egyik leggyorsabb és legkényelmesebb módja az emberek és áruk szállításának. Azonban gyakran feltűnhet, hogy a repülőgépek hosszú távú utazások során inkább az óceánok felett repülnek, ahelyett hogy a szárazföldek felett haladnának. Ennek oka több tényezőre vezethető vissza. Bár a légi közlekedés alapvetően biztonsági kérdés, mégis van néhány érdekes dolog a repülés mögött, amitől az emberben önkéntelenül is felvetődik egy fontos kérdés: miért szállnak a repülők inkább az óceán felett?

Miért repülnek a repülőgépek inkább az óceánok felett?
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou

Viccesen mondhatnánk, hogy az óceán felett repülés ritkábban okoz kellemetlen találkozásokat a madarakkal, de ennél sokkal komolyabb megfontolások miatt alakítják ki az óceán feletti légi folyósokat. Az utasszállító repülőgépek számára kialakított légterek hálózata rendkívül összetett és jól szervezett. A légiforgalmi irányítás és a fejlett technológia segítségével a világ minden tájáról érkező repülőgépek pontos útvonalakon és időpontokban haladnak. A napi közlekedő járatok száma először 2018. június 29-én ért el történelmi szintet.

Az egyik legnagyobb repülési nyomkövető portál, a Flightradar24 adatai szerint ezen a napon 202 ezer! repülőjárat szállított utasokat.

A 2018. júniusi rekordszámok ma már nem számítanak különlegesnek, a napi 200 ezer járat szintjét azóta rendszeresen felülmúlják, 2019. szeptember 27-én a repülőjáratok száma például meghaladta a 210 ezret.

A Nemzetközi Légi Közlekedési Szövetség (International Air Transport Association, IATA) adatai szerint a világ légi forgalma 2020-ban 4,5 milliárd utast számlált, és ez a szám évről évre emelkedik.

Az egyik legfontosabb ok, amiért a repülőgépek előszeretettel választják az óceáni útvonalakat, a navigáció egyszerűsége és megbízhatósága. Az óceán felett kevesebb a felszíni akadály, nincsenek magas hegyek vagy sűrűn lakott területek, ami miatt a repülési pályát folyamatosan korrigálni kellene. A szárazföld felett több repülőteret és légiforgalmi irányító állomást kell kikerülni, és ezek közelében gyakrabban lehetnek légi közlekedési zavarok. Az óceánok felett tapasztalható légi forgalom általában ritkább, mint a szárazföldi régiókban. Ez a repülőgépek távol tarthatják egymást, csökkentve a közlekedési balesetek kockázatát. A repülési vezérlés számára is egyszerűbb a forgalomirányítása a tágasabb területeken. Ez a hosszabb felszállás és leszállásmentes időszak hozzájárul a repülőgépek hatékonyabb üzemeltetéséhez és a repülési idő csökkentéséhez.

Az óceánok feletti repülés lehetővé teszi a légitársaságoknak, hogy rövidebb útvonalakat válasszanak, és ezzel csökkentsék az üzemanyag-fogyasztást. Az óceánok tágasabb terepe és a kevésbé korlátozó légtér lehetővé teszi a repülőgépek számára, hogy közvetlen útvonalakat válasszanak, ami csökkenti az üzemanyagköltségeket és a repülési időt. A kisebb fogyasztás nemcsak a légitársaságoknak nyújt megtakarítást, hanem a környezetvédelmi szempontból is előnyös, mivel csökkenti a légszennyezést és egyben a zajterhelést is.

A repülőgépek általában olyan utazási időpontokban repülnek az óceánok felett, amikor az utasoknak az adott időzónában alvásra vagy pihenésre van szükségük. Az időeltolódások kihasználása lehetővé teszi az utasok számára, hogy kisebb mértékben szenvedjenek a jetlag okozta hatásoktól, és könnyebben alkalmazkodjanak a célország időzónájához.

Egyes országok közötti politikai vagy légiforgalmi megfontolások miatt előfordulhat, hogy a repülőgépek kénytelenek az óceánok felett repülni. Egyes területeken az átkelés korlátozott vagy nem engedélyezett, és az óceánok feletti útvonalak jelentik az optimális megoldást.

Összességében tehát az óceánok feletti repülés sok szempontból előnyös a repülőgépek és az utasok számára. A biztonságosabb navigáció, a hosszú előrehaladott-hatékonyság, a könnyebb leszállás lehetősége, a kisebb légi forgalom és a kisebb zajterhelés mindannyiunk számára szükséges, hogy az óceánok feletti utakat szakemberei legpreferáltabb útvonalakként tekintsék. Bár a repülés mindig is a technológia csúcsát képviselte, az óceánok feletti repülés továbbra is a legbiztonságosabb és leggazdaságosabb opció az utasok és az ágazat számára egyaránt.

Kapcsolódó írásaink