Krónika

Nem az óraátállítás oka, ha nem elég pihentető az alvás

A jó minőségű alvás nem csupán az óraátállítás idején fontos szempont

Újraélednek a viták ilyenkor a közelgő őszi óraátállítás kapcsán. Az emberek egy része sajnálja, hogy az amúgy is gyorsan rövidülő nappalok még korábban véget érnek, így korábban sötétedik be, akkor, mikor még javában zajlanak a délutáni programok. Mások jobban örülnek, hogy viszont a reggelek világosabbak lesznek, korábban kel fel a nap. Van, akit egyáltalán nem érint meg ez a dolog, megint mások pedig napokig kóvályognak, megzavarja a bioritmusukat az a hatvan perc, amennyivel az óra mutatóját eltekerjük szombatról vasárnapra virradó éjszaka – írta meg a Hirado.hu.

Nem az óraátállítás oka, ha nem elég pihentető az alvás
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A nyári időszámítás ötlete az első világháború alatt merült fel, és először Németországban vezették be 1916-ban, majd más országok is követték a példát abban, hogy az év bizonyos időszakában az órákat egy órával előre- vagy visszaállítják, és így energiát takarítanak meg azáltal, hogy kihasználják a nappali fényt. Az óraátállítás bevezetésének ötlete azóta széles körben elterjedt a világon, a nyári időszámítást számos országban alkalmazzák, beleértve az Európai Unió országait, Észak-Amerikát, Dél-Amerikát, Ázsiát és az ausztrál térséget is. A pontos lista azonban időnként módosulhat az egyes országok belső határozatának megfelelően, amikor azért dönthetnek a nyári időszámítás bevezetése vagy eltörlése mellett, hogy az adott terület környezeti, gazdasági és társadalmi körülményeihez alkalmazkodjanak.

A mérlegelésnél az alábbi előnyök és hátrányok ütköznek meg egymással:

Előnyök:

  • Energiamegtakarítás – az óraátállítás lehetővé teszi, hogy az emberek a nappali fényt jobban kihasználják, így kevesebb mesterséges világításra van szükségük, így a fogyasztott energia mennyisége csökkenhet.
  • Közlekedési biztonság – a világosabb reggelek és esték csökkenthetik a közlekedési balesetek számát, mivel javulnak a látási viszonyok.
  • Turizmus – a hosszabb nappali időszakok a turizmus számára is előnyösek lehetnek, mivel több időt adnak a látogatóknak a látnivalók felfedezésére.
  • Szórakozás és szabadidős tevékenységek – a hosszabb nappali időszakok a szabadtéri szórakozás és sportolási lehetőségek számára is kedvezőek lehetnek. Az emberek több időt tölthetnek el a szabadban, amely pozitív hatással lehet az egészségre és a jólétre.

Hátrányok:

  • Gazdasági hatások – az óraátállításnak befolyásolhatja a kereskedelmet és a piaci viszonyokat. Ezenkívül fokozott költségeket is eredményezhet a közlekedésben, az egészségügyben és az energiaágazatokban.
  • Munka és termelékenység – a munkavégzés hatékonysága csökkenhet az átállás következtében. Ez a termelékenységvesztés számos iparágban és vállalkozásban jelentős hatással lehet a gazdasági eredményekre.
  • Egészségügyi hatások – az óraátállítás megzavarhatja az alvási ciklusokat, és negatív hatással lehet az emberek általános egészségére és jólétére. Sokaknál megfigyelhetőek alvási rendellenességek, a koncentráció csökkenése és gyakoribbá váló hangulatváltozások az átállás időszakában.

Sokan leggyakrabban az utóbbi hátrányt hangsúlyozzák, pedig a SomnoCenter Alvászavarközpont szakértői szerint itt voltaképpen csak egy kismértékű alvásmegvonásról szó, hiszen szervezetünk másfél órát képes egy nap alatt visszaigazítani, tehát ez az egy óra eltérés egy nap alatt kiheverhető. Így még ha valaki érzékenyebb is erre, akkor is a második napra már alkalmazkodni fog az új helyzethez. A SomnoCenter tanácsa szerint ha szeretnénk hamarabb túljutni az óraátállítás okozta kellemetlenségen, érdemes egy-egy órával korábban lefeküdni a váltást megelőző, illetve követő napokban. Ha pedig kicsit tartalékolnánk, vagy utólag pihennénk ki az óraátállítást, akkor beiktathatunk egy nappali alvást is, a lehetőségekhez képest besötétített szobában.

Legfontosabb követendő szabály pedig az, hogy amúgy is alakítsunk ki egy egészséges alvási rutint, amelyben nagyjából mindig azonos időben térünk nyugovóra, kellemes hőmérsékletet biztosítunk a hálószobában, lefekvés előtt két-három órával már nem fogyasztunk sem nehéz ételeket, sem alkohol- vagy koffeintartalmú italokat, és limitáljuk vagy teljesen elhagyjuk a képernyőhasználatot is. Ha mindezek ellenére sem ítéljük kellőképpen pihentetőnek az alvásunkat, akkor érdemes egy online alvástesztet elvégezni. Ha pedig fennállhat a gyanú, hogy alvászavarban szenvedünk, mielőbb forduljunk szakértőhöz, és jelentkezzünk be egy alvásvizsgálatra. A jó minőségű alvás ugyanis nem csupán az óraátállítás idején fontos szempont, hanem fizikai és mentális jóllétünk elválaszthatatlan része is.

Kapcsolódó írásaink