Krónika

Megmutatták II. Lajos utolsó levelét: így kért segítséget a nagyuraktól a mohácsi csata előtt

A Magyar Nemzeti Levéltár nemrégiben mutatta be a levelet

Úgy siessetek, hogy ha előbb nem lehet, holnap hajnalban ide érjetek! – így kérlelte a magyar urakat II. Lajos abban a levélben, amit utoljára ki tudtak juttatni a táborból a mohácsi csata előtt. A Magyar Nemzeti Levéltár nemrégiben mutatta be a levelet, pontosabban a levélről a 19. században készült fotót: az eredetinek ugyanis nyoma veszett, noha az is megvolt az évszázadokon át – írja a Blikk.

Megmutatták II. Lajos utolsó levelét: így kért segítséget a nagyuraktól a mohácsi csata előtt
A Magyar Nemzeti Levéltár nemrégiben mutatta be a levelet, pontosabban a levélről a 19. században készült fotót: az eredetinek ugyanis nyoma veszett, noha az is megvolt az évszázadokon át
Fotó: Facebook/ Magyar Nemzeti Levéltár

„Lajos Isten kegyelméből Magyarország és Csehország királya. Főtisztelendő, nagyságos, jeles, őszintén kedvelt híveink! A mai napon már egy ízben írtunk nektek, és egyik kamarásunkat küldöttük hozzátok azzal a kéréssel, hogy siessetek hozzánk. Most újból intünk és parancsoljuk, hogy a legnagyobb sebességgel siessetek hozzánk. Az ellenség szemünk láttára több helyen lángba borítja az országot. Csak reátok várakozunk, és mihelyt megérkeztetek, Isten segítségével mindjárt megütközünk. Tehát a leggyorsabban siessetek.” – egészen pontosan ez áll a levélben.

A címzés szerint „igen tiszteletreméltó és nagyságos Simon zágrábi püspök úrnak, nagyságos Batthyány Ferenc bánunknak és Szlavónia többi urainak és lakosainak, hűséges híveinknek” szólt a levél. Batthyány nem is késlekedett, háromezer fegyveresével időben megérkezett a csatába. A harc végkimenetelét jól ismeri mindenki, Batthyány azonban túlélte az ütközetet, épségben hazatérhetett és a család levéltárában egészen a II. világháború végéig megőrizte II. Lajos levelét.

Kapcsolódó írásaink