Krónika

Külföldi turisták vesztették életüket a kedd esti olaszországi buszbalesetben

A beleset körülményeinek kiderítésére vizsgált indult

Különböző nemzetiségű külföldi áldozatai vannak az észak-olaszországi Mestre közelében kedden este történt buszbalesetnek, amelyben 21 ember vesztette életét és 15 megsérült – közölte Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter, hozzátéve, hogy a sérültek közül öten még válságos állapotban vannak.

Külföldi turisták vesztették életüket a kedd esti olaszországi buszbalesetben
Külföldi turisták vesztették életüket a kedd esti olaszországi buszbalesetben
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Vigili Del/Italian Firefighter

A mentőegységek közlése szerint a halálos áldozatok között legalább öt ukrán, egy német, egy francia és egy horvát állampolgár van. Két gyermek és a busz 40 éves olasz sofőrje is meghalt. A sérülteket, akik között két osztrák lány is van, Mestre, Padova és Treviso kórházaiba szállították. A beleset körülményeinek kiderítésére vizsgált indult.

A baleset nem sokkal 20 óra előtt történt Velencétől kilenc kilométerre, egy felüljárónál. Az ingajáratban közlekedő elektromos busz egyelőre ismeretlen okokból áttörte a szalagkorlátot, mintegy 15 métert zuhant és a mestrei vasútállomás vágányaira esve akkumulátorai azonnal lángra lobbantak. A jármű roncsát többórás munkával távolították el a sínekről egy tűzoltódaru segítségével.

A turistákat szállító magánbusz Velencéből indult egy margherai kempingbe, amikor leszaladt az útról. Az első jelentések szerint nem találtak féknyomokat, ami a jármű meghibásodására és a sofőr esetleges rosszullétére is utalhat. Az autóbusz még új volt, és az útviszonyokkal sem voltak problémák. Emellett a mintegy 70 éves felüljáró állapotát is ellenőrzik majd. A vizsgálathoz felhasználják a térfigyelő kamerák felvételeit.

Luigi Brugnaro, Velence polgármestere „apokaliptikusként” írta le a szerencsétlenség helyszínét, és bejelentette, hogy gyásznapot rendelt el a városban a tragédia miatt. Bejelentette, hogy a Mestre és Velence közötti vasútvonalon egyelőre felfüggesztették a közlekedést.

A balesetnek szemtanúja volt a Fincantieri hajóépítő vállalat két munkása, akik azonnal a helyszínre siettek, és igyekeztek kimenteni a buszból az embereket. Egyikük, a Gambiából származó, Mestrében dolgozó Boubacar Toure elmondta, hogy több embert, köztük egy kislányt is sikerült kimenteniük.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Antonio Tajani miniszterelnök-helyettes is részvétét fejezte ki az áldozatoknak és családtagjaiknak. Tajani a közösségi médián köszönte meg a tűzoltóság és az egészségügyi személyzet munkáját.

Sergio Mattarella köztársasági elnök telefonon hívta fel Luigi Brugnarót, hogy kifejezze együttérzését. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szintén részvétét nyilvánította a tragédia miatt.

Kapcsolódó írásaink