Krónika

Útlevél nélküli repülőtér

A világ legjobb reptere hamarosan útlevélmentes lesz

A szingapúri Changi repülőtéren 2024-től útlevél nélkül, kizárólag biometrikus adatok felhasználásával is át lehet majd utazni – írta meg a raketa.hu

Útlevél nélküli repülőtér
Szingapúri repülőtér
Fotó: Frank Hoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

A Skytrax, egy brit székhelyű, légitársaságokat és repülőtereket értékelő és rangsoroló oldal szerint a világ legjobb reptere 2023-ban a szingapúri Changi reptér lett, amely több mint 100 légitársaságot szolgál ki, és a világ mintegy 100 országába és 400 városába indulnak innen repülőgépek. Ázsia egyik legnagyobb légikikötője azonban idén nem csak ezzel hívta fel magára a figyelmet.

Josephine Teo kommunikációs miniszter a szingapúri parlament hétfői ülésén ugyanis bejelentette, hogy Szingapúr lesz az egyik első ország a világon, amely bevezeti az automatikus, útlevél nélküli bevándorlási engedélyezési folyamatot.

A reptéren már most is használnak biometrikus azonosítási technológiát, valamint arcfelismerő szoftvert a bevándorlási ellenőrzőpontok automatizált sávjainál.

A közelgő változások azonban a miniszter szerint csökkenteni fogják annak szükségességét, hogy az utasoknak többször be kelljen mutatniuk úti okmányaikat az érintkezési pontokon, és lehetővé teszik a zökkenőmentesebb és kényelmesebb átutazást, írja a CNN.

Kapcsolódó írásaink