Krónika

A japán lakosságnak már több mint tíz százaléka nyolcvan év feletti

Első alkalommal emelkedett tíz százalék fölé a nyolcvanévesnél idősebb korosztály részaránya Japán teljes népességében – közölte vasárnap, az idősek tiszteletének hétfői ünnepéhez időzítve a belügyi és kommunikációs minisztérium.

A japán lakosságnak már több mint tíz százaléka nyolcvan év feletti
Japán lakossága gyors ütemben öregszik
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Anadolu Agency/David Mareuil

A közlemény szerint a korosztály létszáma 270 ezerrel nőtt az előző évihez képest, és ezzel elérte a 124,6 milliós Japán összlakosságának a 10,1 százalékát.

Japán lakossága gyors ütemben öregszik, az országban a világon a legmagasabb az idős korosztály részaránya. Az országban idősnek tekintett korosztály, a 65 év felettiek részaránya 29,1 százalék, amely szintén rekord, számuk pedig 36,23 millió.

Az idős korosztály részarányának rangsorában Olaszország és Finnország követi Japánt 24,5 és 23,6 százalékkal.

A 65 év feletti korosztály többsége, 56,6 százaléka nő Japánban, amely a nők magasabb várható élettartamát tükrözi. A korosztályon belül 20,51 millió a nők száma, míg a férfiaké 15,72 millió.

A 75 évnél idősebbek száma először lépte át a 20 milliós határt, 20,05 milliót számlál, amely a teljes népesség 16,1 százaléka.

Közben az idős korosztályban az aktívan munkában állók száma már a 19. egymást követő évben emelkedik, és 9,12 millióval újabb rekordot ért el, amely a korosztály 25,2 százaléka, az ország munkaerő-állományának pedig 13,6 százaléka.

Kapcsolódó írásaink