Krónika

Takács Péter: A Magyar Vöröskereszt a kormány legnagyobb szövetségese

A kormány 40 millió forinttal támogatta a véradásra alkalmas buszt

A kormány legnagyobb szövetségese a Magyar Vöröskereszt, az általuk végzett munka pótolhatatlan – mondta a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a Magyar Vöröskereszt véradóbuszának átadásán pénteken Budapesten.

Takács Péter: A Magyar Vöröskereszt a kormány legnagyobb szövetségese
Képünk illusztráció
Fotó: Facebook/ Magyar Vöröskereszt

Takács Péter hozzátette: vérre, vérkészítményre az egészségügy számos területén van szükség naponta, „a vér az élet alapfeltétele, és ehhez járul hozzá munkájával a Magyar Vöröskereszt”.

A kormány 40 millió forinttal támogatta a véradásra alkalmas buszt – tette hozzá, kitérve arra, hogy Magyarországon a biztonságos vérellátáshoz 400 ezer véradásra van szükség évente, ami napi 1500-1800-at jelent.

Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója elmondta, a busz jellemzően a kistelepüléseket járja majd, de megfordul fontos városi csomópontokban is, hogy azoknak is lehetőségük legyen vért adni, akik eddig nem jutottak el a véradóhelyszínekre.

A tervek szerint tavasztól késő őszig üzemelő járműben óránként 6-8 ember tud vért adni biztonságos körülmények között. A cél, hogy az Országos Vérellátó Szolgálattal (OVSZ) közösen szervezett véradásokkal minél több helyre eljussanak – mondta.

Jelezte: a Magyar Vöröskereszt véradókamionja tavaly december óta Kárpátalján segíti a helyi vöröskereszt munkáját.

Nagy Sándor, az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese arról beszélt: abban bíznak, hogy a busszal a kistelepülések is elérhetőek lesznek a Vöröskereszt és az OVSZ számára.

Reményei szerint a busz is „közvetíti” majd azt az üzenetet, hogy vérre, önkéntes véradókra mindig szükség van.

A kormányzati támogatáson felül a Magyar Vöröskereszt ötmillió forintot biztosított saját forrásból a busz kialakítására.

Kapcsolódó írásaink