Krónika

Twitter-bejegyzések miatt ítélték halálra a nyugdíjas tanárt Szaúd-Arábiában

Amerika első számú közel-keleti szövetségesénél már a korrupciót sem lehet kritizálni

Egy szaúdi bíróság halálra ítélt egy nyugdíjas tanárt az interneten tett megjegyzései miatt – közölte a testvére és a Human Rights Watch jogvédő szervezet – írja a Mandiner.hu.

Twitter-bejegyzések miatt ítélték halálra a nyugdíjas tanárt Szaúd-Arábiában
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Muhammad al-Ghamdit, az 54 éves nyugdíjas szaúdi tanárt „5, a korrupciót és az emberi jogsértéseket bíráló tweetje után” ítélték el – tweetelte testvére, Saeed bin Nasser al-Ghamdi a múlt héten.

A Human Rights Watch szerint Muhammad al-Ghamdit tavaly tartóztatták le, és kevés hozzáférést kapott ügyvédhez, mielőtt júliusban elítélték a szaúd-arábiai terrorizmusellenes törvény 30. cikke alapján, mert „a királyt vagy a trónörököst olyan módon jellemezte, amely aláássa a vallást vagy az igazságot”, a 34. cikk „terrorista ideológia támogatásáért”, a 43. cikk „terrorista szervezettel való kommunikációért” és a 44. cikk „terrorista bűncselekmény végrehajtásának szándékával való, hamis hírek közzétételéért”.

„Az elnyomás Szaúd-Arábiában új, ijesztő szintet ért el, amikor egy bíróság halálbüntetést szabhat ki csupán békés tweetekért” – mondta Joey Shea, a Human Rights Watch Szaúd-Arábia-kutatója keddi nyilatkozatában.

Kapcsolódó írásaink