Krónika

Házomlások okozták több ember halálát Abujában és Dakarban

A nigériai házomlások száma az elmúlt egy évet tekintve meghaladja az egy tucatot

Házomlások okozták több ember halálát a szenegáli és a nigériai fővárosban – jelentették a két afrikai ország hatóságai csütörtökön.

Házomlások okozták több ember halálát Abujában és Dakarban
Képünk illusztráció
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Anadolu Agency/Adam Abu-bashal

A szenegáli Dakarban legalább öt ember meghalt, és további nyolc megsérült, amikor összeomlott, majd kigyulladt egy ház. Birame Faye, a belügyminisztérium egyik tisztségviselője közölte, hogy az egyik külvárosi kerületben történt tragédia pontos oka és az épületben tartózkodó emberek száma egyelőre nem ismert; a sérülteket kórházba szállították, és az eset kivizsgálása folyamatban van. A helyiek szerint nem kizárt, hogy a szomszédos telken épülő ház munkálatai idézhették elő a ház leomlását.

Bár Szenegál építőipara fellendülőben van, a törvényi szabályozottsága alacsony; így rendszeresen előfordul, hogy a biztonsági előírások figyelmen kívül hagyásával építenek fel házakat.

Nkechi Isa, a nigériai szövetségi katasztrófavédelmi szervezet (FEMA) szóvivője szintén arról számolt be csütörtökön, hogy a fővárosban, Abujában egy viharban összedőlt egy kétszintes üzletház. Az épület romjai alól 37 embert sikerült élve kimenteni, de a szóvivő hozzátette, hogy a túlélők utáni keresést munkagépek bevonásával tovább folytatják.

A nigériai házomlások száma az elmúlt egy évet tekintve meghaladja az egy tucatot. Augusztusban ez volt második ilyen baleset, miután a hó elején egy mecset dőlt össze szintén Abujában, hét ember halálát okozva.

A nigériai házomlásokat a helyi hatóságok azzal magyarázzák, hogy egyelőre nem sikerült szigorítani az épületekre vonatkozó biztonsági és karbantartási előírásokat.

Kapcsolódó írásaink