Krónika

ENSZ-főbiztos: Jogalap nélkül távolították el hivatalából a nigeri elnököt

Az emberi jogi főbiztos követelte a humanitárius segélyek maradéktalan beengedését az országba

Jogalap nélkül távolították el hivatalából a nigeri elnököt – hangoztatta pénteki felhívásában az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

ENSZ-főbiztos: Jogalap nélkül távolították el hivatalából a nigeri elnököt
Nigériai vallási küldöttség: a nigeri junta nyitott a diplomáciára
Fotó: AFP

Volker Türk közleményében kiemelte, hogy „az országban hatalomra jutott tábornokok átgondolatlan döntései nem sodorhatják veszélybe a nigeri nép szabadságát, és nem ejthetik foglyul a népakaratot”. Hangsúlyozta, hogy a jelenleg házi őrizetben lévő Bazoum elnök megválasztása volt az első, demokratikus irányba mutató változás a már korábban is puccsok sújtotta ország történelmében.

Továbbá aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a katonai junta hazaárulás vádjával eljárást indított az elnök és munkatársai ellen. Türk véleménye szerint nemcsak arról van szó, hogy politikai döntés született egy demokratikusan megválasztott elnök ellen hanem arról is, hogy az intézkedésnek nincs jogi alapja; miután a demokratikus intézmények működését ellehetetlenítették. Egyúttal felszólította az országot irányító tábornokokat az elnök szabadon bocsátására, és a demokratikus rend azonnali helyreállítására.

Az emberi jogi főbiztos követelte a humanitárius segélyek maradéktalan beengedését az országba, kiemelve, hogy a világ egyik legszegényebb országáról van szó amely nemcsak a térségben aktív dzsihadista csoportok támadásai, hanem a klímaváltozásnak való kitettsége miatt is sebezhető.

Nigerben július 26-án vette őrizetbe az elnöki gárda Mohamed Bazoum államfőt. juntát vezető tábornokok másnapra virradóra tett nyilatkozatukban arra hivatkoztak, hogy a romló biztonsági helyzet és a rossz kormányzás miatt vetettek véget az addig ismert rendszernek; hozzátéve, hogy az őrizetbe vett Bazoum elnöknek nem esik bántódása, de óva intettek az esetleges külföldi katonai beavatkozástól.

Kapcsolódó írásaink