Krónika

Ikonikus telefonfülkék új funkcióval

A híres piros telefonfülkék első változatát Giles Gilbert Scott tervezte 1924-ben

További mintegy ezer piros telefonfülkét bocsátanak társadalmi hasznosításra Nagy-Britanniában, mivel egyre kevesebben veszik igénybe őket telefonálásra.

Ikonikus telefonfülkék új funkcióval
A híres piros telefonfülkék első változatát Giles Gilbert Scott tervezte 1924-ben
Fotó: AFP/Justin Tallis

Az utóbbi években, mivel már a felnőtt lakosság 98 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal és a lefedettség is nagyot javult, Nagy-Britannia-szerte jelentősen visszaszorult a fizetős telefonokkal felszerelt fülkék használata.

Jelenleg még mintegy 20 ezer működő fizetős vonalas telefont tartanak számon az országban, ezek közül mintegy 3 ezer található a jól ismert piros telefonfülkékben.

A telefonfülkék virágkora az 1990-es években volt, amikor mintegy százezer fülkéből lehetett telefonálni.

A híres piros telefonfülkék első változatát Giles Gilbert Scott tervezte egy 1924-ben meghirdetett pályázatra.

Az ikonikus telefonfülkék közelgő 100. születésnapja alkalmából a British Telecommunication (BT) vállalat arra biztatja a helyi közösségeket, hogy fogadjanak örökbe további fülkékek, és találjanak ki számukra új hasznosítási lehetőségeket.

A BT 2008-ban hirdette meg a Fogadj örökbe egy fülkét elnevezésű programját.

Azóta szerte az Egyesült Királyságban mintegy 7200 fülkét vettek át a közösségek egyenként mindössze egy fontért. A vállalat folyamatosan felméri, hogy mely fülkéket nem használnak már, és azokat kivonják a forgalomból.

A fülkéket közösségek, bejegyzett közhasznú szervezetek vagy egyházközségek fogadhatják örökbe. Egyebek mellett defibrillátortartóként, könyvtárként, mini galériaként vagy múzeumként is hasznosították már azokat.

Kapcsolódó írásaink