Krónika

Elhunyt Kotsis Attiláné, a magyar röplabdasport korszakos egyénisége

A mesteredzőt 2010-ben beválasztották az Egyesült Államokban a röplabdázó hírességek csarnokába

Elhunyt Kotsis Attiláné, Gabi néni, a magyar röplabdasport korszakos egyénisége.

Elhunyt Kotsis Attiláné, a magyar röplabdasport korszakos egyénisége
Elhunyt Kotsis Attiláné, a magyar röplabdasport korszakos egyénisége
Fotó: MH

A 95 éves, legendás edző csütörtökön bekövetkezett haláláról a család közlése alapján a magyar szövetség (MRSZ) számolt be.

Kotsis Attiláné szövetségi kapitányként három olimpiára is kivezette a magyar női válogatottat (1972, München; 1976, Montreal; 1980, Moszkva), amellyel kétszer negyedik, egyszer pedig ötödik lett.

Amint az MRSZ megemlékezésében kiemeli, Kotsisné gyerekkorában focizott, később az édesapja magasugrásra, súlylökésre, úszásra tanította, édesanyja pedig teniszezni küldte, majd jött a kosárlabda, végül pedig a röplabda.

Atlétikusan képzett, fizikailag kitűnően felkészült, rendkívül jó akarati tényezőkkel rendelkező, szívós, a végsőkig küzdő sportembernek tartották, akinek a támadójáték és a horognyitás volt a fő erőssége. Ő volt az első magyar női röplabdázó, akinek a játéka az ötvenes években megütötte a magasabb nemzetközi mércét, 1949 és 1957 között 26 alkalommal játszott a válogatottban.

Edzősködni a Ganz Villanyban kezdett, az utánpótlással foglalkozott. Már a kezdetekben olyan fiatal játékosok kerültek ki a kezei közül, mint Radó Lúcia vagy Makláry Ilona, akik később az általa vezetett felnőttválogatottnak is erősségei lettek. Közben nemcsak a Testnevelési Főiskolát végezte el, hanem pedagógiából és pszichológiából is diplomát szerzett, szakedző lett, és Magyarországon ő írta és védte meg először doktori disszertációját röplabdázásból.

A felnőtt női válogatott szövetségi kapitányaként páratlan sikereket ért el a magyar röplabdasportban: a három olimpia mellett két világ- és öt Európa-bajnokságon dirigálta a női nemzeti csapatot. Az 1970-es bulgáriai vb-n negyedik lett, míg az 1975-ös Eb-n ezüst-, az 1981-es és 1983-as tornán pedig bronzérmet szerzett a válogatottal.

A mesteredzőt 2010-ben beválasztották az Egyesült Államokban a röplabdázó hírességek csarnokába, míg Magyarországon a Prima Primissima díj mellett a Kiváló Edző Ezüst és Arany Fokozat, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje díjat is megkapta.

A Magyar Röplabdaszövetség Kotsis Attilánét saját halottjának tekinti.

Kapcsolódó írásaink