Krónika

Csecsemősírásra gerjednek a krokodilok

A krokodiloknak veleszületett képessége, hogy felismerik a potenciális zsákmány szorongását

A krokodilokat vonzza az ember- és majomcsecsemők sírása, és meglehetősen gyorsan reagálnak a kétségbeesett, fiatal kölykök hangjára egy új kutatás szerint – írta meg az rtl.hu.

Csecsemősírásra gerjednek a krokodilok
Képünk illusztráció
Fotó: SAM GREENWOOD / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Egy új kutatás szerint a krokodilokat vonzza az ember- és majomcsecsemők sírása, és meglehetősen gyorsan reagálnak a kétségbeesett, fiatal kölykök hangjára – számol be róla az independent.co.uk.

A Proceedings of the Royal Society: Biological Sciences című tudományos folyóiratban szerdán jelent meg a kutatás, amelyben a kutatók azt vizsgálták, hogyan reagálnak az egyik marokkói állatkert krokodiljai a négy év alatti főemlősgyermekek sírására.

A tudósok arra tippelnek, hogy a krokodiloknak veleszületett képessége, hogy felismerik a potenciális zsákmány szorongását. Mintegy 300 nílusi krokodilon végezték a kísérletet, és a kutatás eredményei alapján a krokodilok jobban vonzódnak a csecsemősíráshoz.

De az is kiderült, hogy a krokodilokat nem érdekli, hogy bonobó, csimpánz vagy ember adja ki a kétségbeesett hangot, hanem inkább arra kapják fel a fejüket, mennyire érzi veszélyben magát az áldozat.

A furcsaság hátterében egy evolúciós reflex állhat: minél nagyobb veszélyben érzi magát egy préda, a ragadozó annál könnyebben tudja elkapni. A krokodiloknak tehát könnyebb dolguk van, hiszen a kutatás szerint a sírás alapján is meg tudják állapítani, mekkora bajban érzi magát egy csecsemő.

Kapcsolódó írásaink