Krónika

Megdöntötték a leghosszabb víz alatti vezetés világrekordját +VIDEÓ

Hét kilométert hajtottak egy elektromos Toyota terepjáróval 30 méter mélyen. A klasszikus, J40-es szériába tartozó Land Cruiser hajtásláncát elektromosra cserélték, hogy a levegő hiánya ne okozzon gondot a tenger mélyén – számolt be az Origo.

Megdöntötték a leghosszabb víz alatti vezetés világrekordját +VIDEÓ
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

Az 1978-as Toyota Land Cruiserrel a Timor-tengerben, Észak-Ausztráliában, Mandorahból indulva a Fannie-öböl túlpartjáig, Darwinig hajtottak a mély vízben, megdöntve ezzel a víz alatti vezetés távolsági és mélységi rekordját – írják.

A több gépészmérnökből, búvárból és más szakemberekből álló csapatot egy hasonló mutatvány inspirálta, amelyet 1983-ban próbáltak meg a darwiniak. Akkor egy 60 méteres snorkellel felszerelt J40-es Land Cruiserrel próbáltak meg átkelni az öböl két partja között, de sajnálatos módon a terepjáró 3 km megtétele után egy sziklának ütközött, amitől a szigetelése megsérült, a benzinmotorja vizet szívott és lefulladt, és már nem is tudták újraindítani – számolt be a portál.

Az új rekordkísérlet résztvevői egyszerűen megszabadultak a terepjáró benzinmotorjától, és azt egy erős villanymotorral helyettesítették. Végül 2023. július 29-én szombaton, helyi idő szerint 9 óra körül indult el a Toyota – írták.

A lap szerint nehezítette a haladást, hogy egy gázvezeték fölötti, hasonló technikával végrehajtott áthaladás is a vártnál tovább tartott, ráadásul az út során gyakran kellett vezetőt cserélni. 30 képzett búvárból állt a sofőrök csapata, azért kellett ilyen sok ember, mert a rendkívül nagy, 4 atmoszférás víznyomás miatt egyszerre csak 15 percet tudtak a volán mögött tölteni. Ráadásul állandó volt a fenyegetettségük, mert fennállt a veszélye annak, hogy találkozhatnak egy kíváncsi cápával vagy egy, a sós vizekben élő bordás krokodillal.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink