Krónika

Hollandiában turistahajókon helyeznek el menedékkérőket

A menedékszállásokon kialakult helyhiány miatt Hollandiában turistahajókon helyeznek el menedékkérőket.

Hollandiában turistahajókon helyeznek el menedékkérőket
Migránsok Hollandiában
Fotó: AFP/ANP/Vincent Jannink

A holland bevándorlási hatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint az Ocean Majesty turistahajó szerdára virradóra kikötött az Amszterdamtól 30 kilométerre nyugatra található Velsen kikötőjében. Augusztus végétől mintegy 300 embert terveznek ideiglenesen elhelyezni a fedélzetén.

A hatóságok hangsúlyozták, hogy olyan menedékkérőkről van szó, akik rendelkeznek tartózkodási engedéllyel, és lakhatásra várnak.

A csaknem ötven éves Ocean Majesty mintegy 135 méter hosszú tengerjáró. A holland illetékes felhívta a figyelmet arra, hogy a hajón a luxuslétesítményeket, így például a medencéket, bárokat és butikokat bezárták. „Ez nem üdülőhely, hanem szállás, más befogadóhelyek hiányában” – emelte ki.

A hajó a tervek szerint 2024 végéig marad Velsen kikötőjében.

A jóval nagyobb, mintegy 200 méteres és 12 emeletes Silja Europe jelenleg Rotterdam kikötőjében horgonyoz. A hibrid komp- és turistahajó júliustól mintegy 1200 menedékkérőnek nyújt átmeneti szállást. A luxuslétesítményeket ezen is zárva tartják.

Hollandiában nagy helyhiány van a befogadóközpontokban.

Számos bevándorló, annak ellenére, hogy tartózkodási engedélyt kapott, kénytelen szükségszálláson maradni, mert nincs elegendő szociális lakás az országban. Ebből fakadóan az újonnan érkező migránsok számára sincs elegendő hely. A kormány ezért az önkormányzatokat bízta meg azzal, hogy próbáljanak áthidaló megoldást találni a problémára.

Kapcsolódó írásaink