Külföld

Felháborodás Németországban – Szabadlábon van a nőket erőszakoló afgán migráns

Németország szerte felháborodást okozott annak a 23 éves afgán migránsnak az ügye, aki az utóbbi években hat szexuális bűncselekményt követett el, mégis szabadlábon távozhatott a bíróságról. A bíró úgy indokolta döntését, hogy a férfi mintapéldája a sikeres integrációnak, mert szakmát tanult és sportol.

Felháborodás Németországban – Szabadlábon van a nőket erőszakoló afgán migráns
Bírói kalapács (Képünk illusztráció)
Fotó: Imaginechina via AFP/Shen Zhengyi

16 éveseket erőszakol meg, és mégis kiengedik – ezzel a címmel közölt cikket a napokban a német Bild. A lap annak a 23 éves afgán férfinak az ügyét mutatja be, aki 2019 óta összesen hat szexuális bűncselekményt követett el, többségében fiatalkorú lányokkal szemben.

Négy évvel ezelőtt például egy vasúti átjáróban támadt rá áldozatára, ahol a fiatal nőt orális szexre kényszerítette. Egy másik alkalommal pedig egy padon erőszakolt meg egy 16 éves lányt. Az afgán migránst a napokban állították bíróság elé. Az enyhe ítélet azonban Németország-szerte felháborodást okozott. A bíró döntését azzal indokolta, a férfi kiváló példa arra, hogyan kell egy bevándorlónak jól megérkeznie Németországba.

Sokkolta a közvéleményt, hogy annak ellenére, hogy az afgán a bíróság előtt beismerővallomást tett, az ítélethirdetést követően szabadlábon távozhatott, és

mindössze 1 év 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Nyilatkozatháború alakult ki az eset kapcsán, a bíró azzal indokolta a döntést, hogy az illető afgán, az integráció mintapéldája, hiszen ő szakmát tanult, és egy focicsapatnak is tagja volt.

Németországban az utóbbi időben jelentősen nőtt a bűncselekmények száma, ami elemzők szerint összefüggésbe hozható a szövetségi kormány bevándorlás-politikájával.

Tavaly például 5,6 millió bűncselekményt regisztráltak, ami több mint tíz százalékkal több mint egy évvel korábban. Jelentősen nőtt a bolti lopások, betörések, és rablások száma. A közbiztonság egyre rosszabb.

De nem csak Németországban panaszkodnak a romló közbiztonságra. Szerbia északi részére, évek óta migránsok tömegei érkeznek, akik mind az Európai Unióba tartanak. A helyiek azt mondják, a korábban csendes, nyugodt településeken ma már sötétedés után az utcára sem mernek kimenni. Szabadka környékén például napi rendszerességűek a migráns bandák közötti összecsapások, amelyek tagjai fegyverekkel lövöldöznek egymásra.

„Oda hallatszódott, elég közel. Az ember nem tud tőle aludni. Ezek a golyók messzire elmennek. Igaz, tőlem egy kilométerrel távolabb történtek a dolgok, de kellemetlen, mert nem biztonságos így élni. Nem kellene őket az országba beengedni és akkor megszűnne a probléma” – mondta egy helyi nő.

Az utóbbi hetekben egyértelműen romlott a szerb-magyar határtérség biztonsági helyzete

– erről már a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt az M1-en. Bakondi György elmondta, az utóbbi időben egyre többen próbálnak meg Szerbia felől illegálisan átjutni a magyar határkerítésen.

„Míg a korábbi hetekben 250 és 300 fő között volt a napi átlagos határsértőszám, most az elmúlt két hétben ez növekedésnek indult, és elérte, sőt meghaladta a 400-at. Vannak napok amikor 500 főt is, és nem ritkaság az sem, hogy 150-200 fős csoportok tesznek kísérletet az illegális behatolásra. Ez a szerb szakaszra igaz, amit mondtam” – fogalmazott.

Bakondi György hozzátette, a hatóságok idén eddig 650 embercsempészt, és több mint 80 ezer határsértőt fogtak el, akik illegálisan próbáltak meg Magyarországra jutni. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hangsúlyozta, Magyarország továbbra sem ért egyet Brüsszel elképzelésével, miszerint az illegális migránsokat kötelezően szétosztanák a tagállamok között. Hazánk elutasítja, hogy migránsgettókat hozzanak létre.

Kapcsolódó írásaink