Krónika

A Titan tragédiája után a társalapító ezer embert vinne a Vénuszra

Tizenegy éves kora óta hajtja a vágy, hogy az emberiséget bolygóközi fajjá tegye

Bolygóközi fajjá tenné az emberiséget Guillermo Söhnlein, az OceanGate Expeditions társalapítója. Barátja és üzlettársa, Stockton Rush is életét vesztette a Titanon – írta meg az rtl.hu.

A Titan tragédiája után a társalapító ezer embert vinne a Vénuszra
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Vélhetően a biztonsági előírások be nem tartása miatt roppant össze a Titan nevű merülőhajó, amely a Titanic roncsaihoz szállított volna turistákat. Június végén jelentették be, hogy meghaltak a mélytengeri merülőhajó utasai. A Titan roncsait egy kanadai mélytengeri kutatóeszköz találta meg a tenger fenekén, csaknem 4 ezer méteres mélységben, és mintegy 500 méterre a Titanic roncsaitól. A tragédiában az OceanGate nevű, a Titant üzemeltető cég vezetőjével, Stockton Rush-sal együtt öten vesztették életüket.

Guillermo Söhnlein, az OceanGate Expeditions társalapítója arról beszélt Business Insidernek, hogy az emberiségnek továbbra is az innováció határait kell tesztelnie.

Mindezt úgy, hogy Söhnleinnak a Titan biztonsági előírásaival és paramétereivel kapcsolatos kérdésekre kellene válaszolnia. A tragédiában elhunyt Stockton Rush nem csak kollégája, hanem barátja is volt.

A Kronen Zeitung szerint az 57 éves férfi többször is kijelentette, hogy gyermekkora óta űrrajongó. Tizenegy éves kora óta hajtja a vágy, hogy az emberiséget bolygóközi fajjá tegye. Így az is álma lett volna, hogy ő legyen az első marsi kolónia parancsnoka. Ezen némileg változtatott: ezer embert akar a 40 millió kilométerre lévő Vénuszra küldeni.

Mostani, dédelgetett terve a Vénusszal „kevésbé ambiciózus”, mint a multimilliárdos Elon Musk tervei, hogy 2050-re egymillió embert küldjön a Mars felszínére – hasonlította magát a Tesla és a SpaceX alapítójához.

Objektum doboz

Söhnlein biztos benne, hogy az akció az űriparban is nagy port fog kavarni, de nem lát okot arra, hogy az emberiség ne próbáljon meg a Vénuszon élni. A kutatási eredmények szerint a Vénusz légkörének van egy olyan része – mintegy 50 kilométerre a bolygó felszínétől – ami az emberi túlélésre alkalmas. Hogy pontosan hogyan működne a lebegő kolónia, azt nem árulta el.

A fő cél az, hogy technológiákat fejlesszenek ki, és teszteljék, hogy azok az űrben is alkalmazhatók-e. A szakértők már a Titan fejlesztése során elmagyarázták Söhnlein számára, hogy az ilyen tengeralattjáróknak gömb alakúnak kell lenniük és titánacélból kell készülniük – azonban a súly csökkentése miatt szénszálakat alkalmaztak. Söhnlein szerint a tragédiának nem szabad megakadályoznia az emberiséget a szénszálas technológia kutatásában az óceán fenekének elérése érdekében.

A lap megjegyzi: a zord körülmények miatt valószínűtlen, hogy embereket küldjenek a Vénuszra. A bolygó légköre rendkívül sűrű szén-dioxidból áll, és mérgező kénsavfelhőket tartalmaz. A felszíni hőmérséklet forróbb, mint a Naphoz legközelebbi bolygó, a Merkúr felszínének hőmérséklete.

Kapcsolódó írásaink