Krónika

Debrecenben sütkérezik a vízidisznó

Ismét látható a debreceni állatkertben a Föld legnagyobb rágcsálója. Mivel eléggé békések, igen kedvelik őket.

Debrecenben sütkérezik a vízidisznó
Relaxáló állatok a Nagasaki Bio Park medencéjében (képünk illusztráció)
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP/Masanobu Nakatsukasa

Nemcsak a pulykakasért, hanem immár – és újra – a vízidisznóért (Hydrochoerus hydrochaeris) is érdemes ellátogatni Debrecenbe. Mint Nagy Gergely Sándor, a helyi állatkert főigazgatója az MTI-nek elmondta, miután elöregedett és elpusztult a park korábbi állománya, júliusban a németországi Hodenhagenből érkezett egy tavaly februári születésű fiatal hím a Nagyerdőbe.

A jövevényt már megtekinthetik a látogatók a dél-amerikai tapírcsalád és a nagy marák társaságában – fűzte hozzá megjegyezve: hamarosan nőstények is érkeznek hozzá, mivel az a céljuk, hogy a közönségkedvenc faj ismét sikeresen szaporodhasson a Nagyerdő fái alatt.

A Dél-Amerika nagy részének folyói, tavai és mocsarai környékén őshonos emlős a legnagyobb termetű ma élő rágcsálófaj, amelynek kifejlett egyedei akár ötven-hatvan kilogrammot is nyomhatnak. Mint arról a neve is árulkodik, előszeretettel és ügyesen úszik – lábujjai között úszóhártya is található – s a rá leselkedő ragadozók elől is a víz alá merülve bújik el – magyarázta a szakember. Egyben jelezte, táplálékát főként vízinövények alkotják, de alkalomadtán a haszonnövényeket is megdézsmálja.

Élőhelyének szűkülése és az ember–állat konfliktusok következtében a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

A vízidisznók híresek arról, hogy nemcsak fajtársaik, hanem számos más állat, akár majmok, madarak vagy nagyobb hüllők közelségét is megtűrik, ennek nyomán pedig nagy népszerűségnek örvendenek az állatkertlátogatók körében és az internetes kultúrában – tette hozzá Nagy Gergely Sándor.

Kapcsolódó írásaink