Krónika

Rákkeltő lehet az aszpartám?

Az aszpartámot az 1980-as évek óta széles körben használják édesítőszerként

A jelentések szerint a világszerte több ezer termékben, köztük a diétás kólában, a fagylaltban és a rágógumiban használt, népszerű mesterséges édesítőszerben, az aszpartámban előfordulhat, hogy rákkeltő anyagokat találnak.

Rákkeltő lehet az aszpartám?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az édesítőszerekkel vegyes érzelmeink vannak: édes, de nem tartalmaz kalóriát, így kiváló azoknak, akik szeretnének fogyni. Emellett mégis rengetegen meg vannak győződve arról, hogy minden mesterséges dolog alapvetően méreg, és a diétás üdítőitalok rendkívül károsak az egészségünkre.

Az aszpartámot az 1980-as évek óta széles körben használják édesítőszerként, valamint olyan termékekben, mint a diétás szénsavas italok, a rágógumik, a reggeli gabonapelyhek és a köhögés elleni cseppek. Világszerte engedélyezték a használatát a szabályozó hatóságok, akik áttekintették az összes rendelkezésre álló bizonyítékot, és a nagy élelmiszer- és italgyártók évtizedek óta védik a használatát.

Az Egészségügyi Világszervezet rákkutató részlege, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) elvégezte az aszpartám biztonsági felülvizsgálatát, és a jövő hónapban jelentést tesz közzé. A Reuters jelentése szerint az édesítőszert „valószínűleg rákkeltőnek” tüntetik fel. Ez azt jelentené, hogy van némi bizonyíték az aszpartám és a rák összefüggésére, de ez korlátozott.

Az IARC várható döntése állítólag nem veszi figyelembe, hogy egy személy mennyi édesítőszert fogyaszthat biztonságosan, de a WHO és az Élelmiszer- és Mezőgazdasági Szervezet Élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó Szakértői Bizottsága (JECFA) állítólag külön jelentésben hozza meg ezt a döntést.

Kapcsolódó írásaink