Krónika

Győzött az olaszrizling a Balaton mentén

Kérdőívvel fordult a Veszprémi Érseki Pincészet a balatoni turistákhoz. Egyebek mellett kiderült, a magyar tengert érintő nyaralásnak már-már „kötelező” eleme a pincelátogatás vagy a bortúra.

Győzött az olaszrizling a Balaton mentén
Fröccsbe ez a legjobb!
Fotó: MH-archív

Az olaszrizling lett a legnépszerűbb balatoni bor a Veszprémi Érseki Pincészet on-line felmérésén. Mint a lapunknak megküldött sajtóanyagból kiviláglik, a megkérdezettek ötvenkét százaléka egyértelműen a száraz nedűk hazájaként tekint a magyar tenger környékére, és körülbelül ugyanennyien említették jellegzetességeként a vulkanikus ízvilágot.

A régió hat borvidéke – a badacsonyi, a balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a balatonfüred–csopaki, a somlói és a zalai – közül a badacsonyi a legnépszerűbb. A kutatás résztvevőinek negyvenegy százaléka az ottani pincészetek termékeit kedveli a legjobban, míg huszonhárom százalék voksolt a Balatonfüred–Csopaki térség itókáira.

Kérdőív a balatoni borokról
Kérdőív a balatoni borokról
Fotó: VÉP

A legkedveltebb balatoni fajtaborok „rangsorát” magasan az olaszrizling vezeti – a kitöltők majdnem hetven százaléka fogyasztja szívesen – amelyet a szürkebarát, a kéknyelű és a sauvignon blanc követ. A válaszadók többsége nemcsak vásárol balatoni borokat, de ismeri is a régióban termesztett szőlőfajtákat. Így kilencvenkét százalékuk (helyesen) az olaszrizlinget tartja a legjellemzőbb balatoni szőlőfajtának, de a szintén nagy területen termesztett rajnai rizlinget és a sauvignon blanc-t is sokan jelölték meg.

Az online kutatás készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy a vásárlók mi alapján választanak? Az eredmények alapján a legfontosabb szempont a termék jellege – vagyis hogy fehér-, rozé- vagy vörösborról van-e szó. Minden második kitöltő a számára szimpatikus pincészetek palackjai közül választ a legszívesebben, negyvenöt százaléknak a szárazsági fok (édes, félédes, félszáraz, száraz), negyvenkettőnek pedig a vidék is lényeges szempont a vásárláskor.

Egyházi földek a Balaton-felvidéken
Egyházi földek a Balaton-felvidéken
Fotó: Veszprémi Érseki Pincészet

Úgy tűnik, a balatoni nyaraláshoz egyre inkább hozzátartoznak a „boros programok”. A válaszadók kétharmada ilyenkor szívesen vesz részt kóstolókon, pincelátogatáson, bortúrákon vagy -fesztiválokon, harmaduk pedig több ilyen eseményre is elmegy.

A Balaton környéki termelők számára jó hír, hogy a kitöltők kilencvennégy százaléka nemcsak nyaraláskor, hanem az év többi időszakában is szívesen iszik ott termelt borokból.

Kapcsolódó írásaink