Krónika

Farkasirtást szorgalmaz a környezetvédelmi miniszter

Steffi Lemke szövetségi környezetvédelmi miniszter a „problémás farkasok” további kilövésére szólított fel – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Farkasirtást szorgalmaz a környezetvédelmi miniszter
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

„Az olyan farkasok kilövése, amelyek megtanultak átmászni a magasabb kerítéseken, vagy amelyek túl közel kerülnek az emberhez, lehetséges, és a szövetségi államok a törvényeknek megfelelően el is rendelhetik az akciót. Ezzel a lehetőséggel a jövőben többet kellene élni” – mondta a zöldpárti politikus a Neue Osnabrücker Zeitungnak (NOZ) adott interjúban.

„Szeretnénk elérni, hogy az eljárások kevésbé bürokratikusak és gyakorlatiasabbak legyenek.” A kilövésre azért van szükség, „hogy a farkas védelmének elfogadottsága megmaradjon” – hangsúlyozta Lemke arra utalva, hogy a problémás egyedek miatt a közhangulat a ragadozó ellen fordulhat.

A tárcavezető fontosnak nevezte, hogy a természetvédelem és a legelőállatok védelme között egyensúlyt tartsanak: „Újra meg kell tanulnunk együtt élni a farkassal. Ha mi, emberek azt állítjuk, hogy csak mi vagyunk azok, akiknek joguk van igényt tartani a természetre ezen a bolygón, akkor nagyon-nagyon magányosak leszünk” – fogalmazott.

Stephan Weil (SPD) alsó-szászországi miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy a miniszterelnökök következő konferenciáján fel akarja vetni a farkasok ügyét. „Biztos vagyok benne, hogy jó néhány kolléga van más tartományokból, különösen a keletnémet tartományokból, akikre legalább akkora nyomás nehezedik ezen a ponton, mint ránk”.

Kapcsolódó írásaink