Krónika

Kacsacsőrű dinoszaurusz lapult a mélyben

Patagónia földje dúskál az izgalmas leletekben

A déli féltekén a korábban sosem látott kacsacsőrű dinoszaurusz eddig ismeretlen fajának maradványaira bukkantak a chilei Patagóniában, ahol számos értékes őslénytani leletet találtak az elmúlt években.

Kacsacsőrű dinoszaurusz lapult a mélyben
A Gonkoken nanoi rekonstruált rajza
Fotó: Wikipedia

A négy méter hosszú, egy tonna súlyú növényevő dinó, a Gonkoken nanoi 77 millió éve élt Chile déli csücskében – jelentették be kutatók pénteken. Lendületes járású őslények voltak, amelyek könnyen álltak két, illetve négy lábra, hogy elérjék a növényzetet a magasban és a földön is – közölte Alexander Vargas, a Chilei Egyetem őslénytani hálózatának igazgatója, a Science Advance című tudományos folyóiratban megjelent és Santiagóban bemutatott tanulmány egyik szerzője.

A 2013-ben talált maradványok mostanáig tartó vizsgálata szerint a chilei Patagónia a hadroszauruszok, a krétakorban Észak-Amerikában, Ázsiában és Európában élő kacsacsőrű dinoszauruszok nagyon ősi fajainak menedéke volt. A Gonoken nanoi az ötödik Chilében felfedezett dinoszauruszfaj, az ugyanebben a térségben talált Chilesaurus diegosuarezi, Atacamatitan chilensis, az Arackar licanantay és a Stegouros elengassen után.

Kapcsolódó írásaink