Krónika

Több, mint tíz millió egy bibliáért

Egy árverésen 12 millió forintért kelt el

Valaki nem kevesebb, mint 12 millió forintot fizetett a Központi Antikvárium árverésén egy 1686-ban, Amszterdamban kinyomtatott magyar nyelvű Bibliáért - írta meg a Mandíner.

Több, mint tíz millió egy bibliáért
képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A könyv történetéről tudni lehet, hogy Misztótfalusi Kis Miklós (1650-1702) kolozsvári nyomdász és betűmetsző munkája, aki a könyvnyomtatás mesterségét a kor neves műhelyében, az amszterdami Blaeu nyomdában fejlesztette - írta meg a Mandíner. A Bibliát saját költségén adta ki. Misztótfalusi a becses munkának is köszönhetően világhírig jutott, olyannyira, hogy a Vatikánból és Kínából is kapott megrendeléseket, és Cosimo de’Medici, toszkán herceg is nála nyomtatott könyveket.

A kötet 2 millió forintos kikiáltási árról indult és a szakértőket is meglepte, hogy végül hatszoros áron, 12 millióért kelt el.

Ezt erősíti, hogy Misztótfalusi Bibliája nem számít extrém ritkának, a közgyűjteményekben is van belőle és időközönként árveréseken is felbukkant egy-egy.

Persze a magas leütési árhoz az is kellett, hogy két gyűjtő is mindenáron a könyvespolcán szerette volna tudni a kötetet.

Kapcsolódó írásaink