Krónika

Íme a világ legveszélyesebb könyve

Őriznek egy páratlan képekkel ékített könyvet az Egyesült Államokban, amely halálos veszélyt jelent az emberekre. A címe is kísérteties: Árnyékok a halál faláról.

Íme a világ legveszélyesebb könyve
A világ leghalálosabb könyve egy tapétakatalógus
Fotó: MH/Wikipédia

Az Origo írta meg, hogy az 1874-ben nyomtatott művet az amerikai polgárháborúban szolgáló unionista sebész, Robert M. Kedzie szerkesztette. Kedzie később a Michigani Állami Mezőgazdasági Főiskola (MSU) kémikusa, majd az 1870-es években az állami egészségügyi bizottság tagja lett, ekkor szervezte meg azt a kampányt, amelynek keretében az arzéntartalmú festékek veszélyeire figyelmeztetett. Ekkoriban – derül ki a cikkből – az Egyesült Államokban készített tapéták kétharmadát ezzel az eljárással színezték, noha ismert volt, hogy az arzén halálos méreg.

Az orvos számos mintát gyűjtött össze, írt egy rövid tanulmányt és mellékelte az egészségügyi bizottság jegyzetét, amely információkat tartalmaz az arzén veszélyeiről és a könyv biztonságos használatáról. Az ezeket követő 86 oldalon közönséges kereskedőktől vásárolt tapétamintákat lehet nézegetni. A könyvből, amely tehát egy katalógus a potenciálisan halálos tapétákról, összesen 100 példány készült, ezek mindegyikét michigani könyvtárakba küldték.

Mára mindössze példány maradt meg, a többit elpusztították, mert nem akarták veszélynek kitenni a könyvtárak látogatóit. A fennmaradt arzénes könyvek közül kettő továbbra is Michiganben tekinthető meg: az egyiket az MSU, a másikat a Michigani Egyetemen könyvtára őrzi. Az MSU könyvét egy speciális, zöld dobozban tárolják, lapjait pedig műanyaggal vonták be, hogy biztonságosan lehessen nézegetni a csodás képeket.

Kapcsolódó írásaink