Krónika

Megnyílik szombaton a Csillagkapu

Családi programokkal várják a látogatókat a Svábhegyi Csillagvizsgálóban

Szombat délutántól késő éjszakáig családi programokkal várják a látogatókat a Svábhegyi Csillagvizsgáló Csillagkapu elnevezésű rendezvényén.

Megnyílik szombaton a Csillagkapu
A Csillagkapu rendezvénysorozatra áprilistól októberig várják a látogatókat a Svábhegyi Csillagvizsgálóban
Fotó: Facebook/Svábhegyi Csillagvizsgáló

A gyermekes családokat már délután 17:00 órától számos interaktív program várja: lesznek „Téridő Trambulinon” száguldó üveggolyók, mellyel a bolygók és a csillagok mozgását modellezik a csillagvizsgáló munkatársai a gyerekek bevonásával, emellett a látogatók megszagolhatják a „Bolygószimatoló Laboratórium” lombikjaiba zárt „űrparfümöket”, illetve mikroszkópokkal vizsgálhatják a meteoritok kristályait. A Spektrum Zónában pedig optikai berendezésekkel és fényhajlító eszközökkel is találkozhatnak az érdeklődők.

A főépület tetőteraszán felállított napészlelő távcsövek segítségével a lenyugvó Nap napfoltjaiban és naplángjaiban gyönyörködhetnek a látogatók, akik ezt követően a Vénusz, a Holdsarló, a Fiastyúk és a Hyadok négyes együttállását is megfigyelhetik az alkonyati égen.

Az éjszaka folyamán a Budapest kupola távcsőóriása mellett három észlelőhelyszínen, tucatnyi hordozható csillagásztávcsővel várják az érdeklődőket. A Vénusz és a Mars mellett a tavaszi égbolt legszebb kettőscsillagai, csillaghalmazai és galaxisai is megfigyelhetők lesznek, minden távcső más égitestet vizsgál majd.

A Csillagkapu rendezvénysorozatra áprilistól októberig várják a látogatókat a Svábhegyi Csillagvizsgálóban.

Kapcsolódó írásaink