Krónika

Egy tanulmány szerint minden huszadik, újonnan diagnosztizált cukorbetegség a covidhoz köthető

A legnagyobb veszélyben a fertőzés miatt kórházba kerülő betegek voltak

Kanadai kutatók majdnem 630 ezer ember adatait nézték át, hogy kiderüljön, van-e összefüggés a koronavírus-fertőzés és a cukorbetegség kialakulása között – írta meg a hvg.hu.

Egy tanulmány szerint minden huszadik, újonnan diagnosztizált cukorbetegség a covidhoz köthető
Képünk illusztráció
Fotó: MH

A kanadai British Columbia Egyetem kutatói nemrég azt vizsgálták meg, van-e kapcsolat, és ha igen, milyen a koronavírus-fertőzés és a cukorbetegség között. A szakemberek a JAMA Network Openben publikált kutatási eredmény alapján azt találták, hogy van összefüggés: 20-ból egy új diabéteszes eset alakulhat ki a fertőzés miatt – írta meg a hvg.hu.

A The Guardian összefoglalója szerint a kutatás egyre nagyobb bizonyítékot ad arra, hogy a világjárvány hozzájárulhat ahhoz, hogy a cukorbetegség egyre nagyobb probléma a világban. A koronavírust elkapók közül azoknál nagyobb a betegség kialakulásának kockázata, akiknél a fertőzés súlyosabb volt. Ugyanakkor az elhízás és a mozgásszegény életmód továbbra is az egyik legnagyobb kockázati tényezőnek számít.

A beszámoló szerint bár a korábbi kutatások már utaltak arra, hogy a Sars–CoV–2-fertőzés növelheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát – amelynek egyik oka a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek károsodása lehet – ezeket a vizsgálatokat vagy viszonylag kevés emberrel végezték el, vagy egy meghatározott csoportra korlátozódtak – például amerikai katonai veteránokra –, akik nem reprezentálják az átlag lakosságot.

A kutatók összesen 629 935 ember adatait vizsgálták meg, olyanokét, akiken elvégeztek PCR-tesztet. Azt találták, hogy azoknál, akinél pozitív lett a teszt, szignifikánsan nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak néhány hét-hónap elteltével 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegséget. A Covid–19 így az összes új cukorbetegség 3-5 százalékáért lehet felelős.

A legnagyobb veszélyben a fertőzés miatt kórházba került betegek voltak. A koronavírus és a cukorbetegség kockázata közötti összefüggés azonban csak a férfiak esetében volt szignifikáns. A kutatók úgy vélik, hogy ennek valószínűleg a vírusra adott nemspecifikus immunválasz lehet az oka. A szakemberek úgy látják, hogy a koronavírus további terhet ró majd az egészségügyre azzal, hogy a fertőzötteknél cukorbetegség alakulhat ki.

A kutatók szerint ugyanakkor több vizsgálatot kell még elvégezni ahhoz, hogy kiderüljön: valóban a vírus felelős-e a cukorbetegség kialakulásáért, vagy azért van több eset, mert a kórházba kerülő emberek eleve alaposabb egészségügyi szűrésen esnek át – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink