Külföld

Beteget jelentett a kínaiaknak Frans Timmermans

Inkább a koronavírus, mint még egy pekingi fogadás

Ursula von der Leyen dicstelen pekingi szereplése lebeghetett Frans Timmermans előtt, aki inkább „koronavírusos” lett, mintsem hogy szembesüljön azzal, mennyire tekinti partnernek Kína az EU-t. A hivatalos közlemény szerint mindez persze teljesen véletlen.

Beteget jelentett a kínaiaknak Frans Timmermans
Ursula von der Leyen fogadása Kínában mindennek volt nevezhető, csak dicsőségesnek nem – kollégái vélhetően ettől akartak mentesülni a „betegséggel”
Fotó: AFP/Jade Gao

Frans Timmermans, az EU klímapolitikai vezetője elhalasztotta tervezett kínai útját, miután pozitív lett a Covid–19-re vonatkozó tesztje – közölte hétfőn a kabinet egyik tagja a Politicóval. Arra törekszünk, hogy az utazást a lehető leghamarabb folytassuk – tette hozzá az illetékes.

Csütörtökön Josep Borrell, az EU külügyi vezetője is lemondta kínai látogatását, miután közölte, hogy elkapta a koronavírust. A tisztviselő „teljes véletlennek” minősítette, hogy mindkét biztos elkapta a kórt, mivel „nem találkoztak egymással”.

Több brüsszeli szakértő és újságíró azonban azt gyanítja, hogy Borrell és Timmermans egyidejűleg lemondott utazásának közvetlen oka lehet, hogy főnökük, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke április 6-án igencsak sikertelen pekingi látogatást tett.

Kapcsolódó írásaink