Krónika

A nyuszi nem húsvéti ajándék!

Minden húsvétkor aktuálissá válik, és még mindig fontos, hogy évről évre megismételjük: hiába kedves és aranyos állat a nyuszi, rendkívül meggondolatlan döntés csak úgy hazavinni egyet, figyelmeztet a Liner.hu.

A nyuszi nem húsvéti ajándék!
Húsvét közeledtével a felelős nyúltartásra hívja fel a figyelmet a Fővárosi Állat- és Növénykert
Fotó: MH

Nyulak ezrei pusztulnak ugyanis bele abba, hogy a megunt állatokat nem gondozzák kellőképpen, vagy egyszerűen kirakják, miután a gyerek nem mutat további érdeklődést felé, a szülők pedig rájöttek, hogy mivel is jár a tartása.

Csak alapos mérlegelés után mondjunk igent egy háziállatra

Sokan nem tudják, de egy nyúl amellett, hogy valóban szeretni való állat, akár tíz évig is feladatokat adhat gazdájának, és már a kezdeti költségek is megterhelőek lehetnek a családi kasszának.

Több tízezer forint kialakítani a megfelelő életteret számukra, a takarmányozásra pedig rendkívül érzékeny, mint ahogy számos betegségre is – ezekre mind a gazdinak kell figyelnie, mivel a nyuszi nem sétál el magától az állatorvoshoz.

Azzal is számolni kell, hogy a lakásban tartott nyúl előszeretettel rágcsálhat meg olyasmiket, ami szimpatikus számára, ám veszélyes lehet a saját és a gazdi idegrendszerének egészségére is. Arról nem is beszélve, hogy a nyúlszőrallergia cseppet sem könnyed és még kevésbé ritka dolog, így erről is érdemes előzetesen tájékozódni.

Ha mindennek tudatában vagyunk, akkor is ajánlatos inkább olyan háziállatra gondolni, amelyet nem a könnyű pénzkereset reményében árul egy tenyésztő, hanem – más felelőtlensége miatt – épp a húsvéti ünnepeket követően kerül menhelyre.

Amennyiben pedig kérdések merülnek fel, rengeteg helyen lehet informálódni, május 21-én tartják például a II. Nyúlbarátok konferenciáját, ahol első kézből gazdagodhat fontos információkkal az, aki tényleg komolyan gondolja a nyúltartást.

Kapcsolódó írásaink