Krónika

Leállt a makákóexport – megrekedtek a kísérletek

Idézést kapott az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumától a Charles River Laboratories. A vállalat a kutatómajmok egyik legnagyobb amerikai importőre.

Leállt a makákóexport – megrekedtek a kísérletek
Egy makákó a Muensteri Egyetem Orvosi Karának Központi Állatkísérleti Intézetében (Képünk illusztráció.)
Fotó: Riso Gentsch / DPA via AFP

Ideiglenesen beszüntette az orvosi célra felhasznált kambodzsai makákók behozatalát az egyik legnagyobb észak-amerikai vállalat. Mint a világ egyik vezető tudományos lapja, a Science megírta, a Charles River Laboratories azért döntött így, mert idézést kapott az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumától.

A lap szerint az ázsiai országban egy társaság a vadon befogott makákókat úgy adta tovább, hogy azok papíron fogságban tenyésztettnek számítottak, s ez szemet szúrt a hatóságoknak. Utóbbiak most azt szeretnék kideríteni, hogy a vállalat vajon mennyit tudott az ügy hátteréről.

Az Egyesült Államok messze a legnagyobb állatimportőr a világon, s a behozott egyedek döntő részét a gyógyszerészeti és biotechnológiai cégek vásárolják föl kutatási célból. Az Ázsiában veszélyeztetett fajnak tekintett makákók az e célra szánt állatmennyiség kilencvenhat százalékát teszik ki. Az Egyesült Államok kormányának adatai szerint 2022-ben harmincháromezer főemlőst importált az USA.

A lap szerint a makákók körülbelül kétharmada Kambodzsából származott.

A hír nyomán a szakportálok megjegyezték, ha nem áll helyre a szállítási lánc, az előbb-utóbb fennakadásokat és zavarokat okozhat az aktuális gyógyszerészeti kísérletekben.

Kapcsolódó írásaink